Читај ми!

Отворен нови погон фабрике "Лианбо" у Каћу

Кинеска компанија "Лианбо", светски познати произвођач делова мотора за ауто-индустрију, покренула је рад новог погона код Каћа у близини Новог Сада. Реч је о првој фабрици у Европи и инвестицији вредној 80 милиона евра. Погони се простиру на више од 14.000 квадратних метара и у првој фази радиће 500 радника.

У новосадском приградском насељу Каћ свечано је пуштена у рад прва фабрика компаније "Лианбо", а отварању је присуствовао потпредседник Владе Милош Вучевић који је том приликом рекао да је "Лианбо" једна озбиљна, светски позната компанија која ће у Каћу имати 120 машина.

Вучевић је додао и да ће Србија наставити да негује челично пријатељство Србије и Кине.

"Ово није ствар која се сваки дан дешава, то је плод озбиљног рада и јасне стратегије. Мени је најдраже што сам чуо од првих упослених људи да су задовољни, а ми наравно очекујемо да број српских запослених радника расте и да плате буду добре. Ово је град после Београда са највећим просеком зараде и верујем да ће Лианбо ту бити конкурентан", рекао је Вучевић.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић рекао је да је незапосленост у Новом Саду сада око шест одсто. 

"Долазак нове компаније је велика вест за Нови Сад и Србију. Успели смо да се изборимо да овај светски гигант изабере баш Нови Сад. Пријатељство наша два председника и челичне везе наше две државе допринеле су томе. Многе кинеске компаније раде у Новом Саду. Радили смо да се стекну услови, да Нови Сад буде најпривлачнији за улагање. Град је уложио милионе динара у индустријске зоне. Тренд улагања настављамо и у наредном периоду, а у те сврхе град ће уложити милион динара", рекао је Ђурић. 

Према речима амбасадора Кине у Србији Ли Минга, производња ауто-делова запошљава више од 7 хиљада локалних запослених у Србији. 

"Веома сам срећан што долазим у прелепи Нови Сад сад због пуштања у рад фабрике. Последњих година наша сарадња је све боља и боља. Кинеске инвестиције у Србији расту и надам се да ће ситуација бити све боља. Кина је од 2022. године постала највећи извор страних директних инвестиција у Србији", казао је Ли Минг. 

Генерални директор компаније "Лианбо" Ћингпо Шо додао је да је прва фаза пројекта износила 80 милиона евра. 

"Као што наша пословица каже да имамо блиске пријатеље, али и удаљене суседе у свету, у овом живописном граду се окупило пуно нас. Овај пројекат се званично пушта у рад, а посебно присуство будућег премијера Вучевића, чини да сви запослени буду почаствовани. Имали смо прилику да изградимо производну базу у Европи и после више процена решили смо да дођемо у пријатељску Србију", казао је Шо. 

У питању је реномирана кинеска компанија која од 2011. године производи металне делове за све врсте мотора у аутомобилској индустрији.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се