Читај ми!

Замена старих електричних бројила – надлежни поручују да одлагања више нема

Замена старих бројила "паметним", покренута још 2012. није урађена. Тендери су обарани, а на мрежи свега четири одсто дигиталних струјомера. Поново се кренуло у посао и надлежни сада обећавају до краја деценије имаћемо 80 одсто паметних бројила, као и Европска унија.

До краја године само у Београду и Новом Саду биће уграђено 90.000 паметних бројила. Одлагања више нема – кажу надлежни.

"Тај тендер који је обаран у 2012. коначно ће бити, ваљда, финализиран и надам се да ћемо успети да достигнемо овај циљ од 80 одсто до краја ове деценије. Циљ је озбиљан, али мислим да стварно овај пут треба и сама Дистрибуција да се потруди да то пробамо да остваримо и раније", рекао је Дејан Поповић, председник Савета Агенције за енергетику Србије.

Да је улагање потребно, објашњава и ресорна министарка.

"У Електродистрибуцији, у коју није улагано деценијама у нашу нисконапонску мрежу, то треба да отворено и искрено кажемо, и да прихватимо чињеницу да су велика улагања неопходна да би пре свега имали поузданије снабдевање електричном енергијом, јер је дистрибуција систем са којим се грађани најнепосредније сусрећу и од којег заправо зависи да ли ћемо имати квалитетно напајање електричном енергијом", навела је Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике.

Шта ће нова бројила омогућити

Нова бројила су "паметна" јер доносе вишеструку корист: садашње скупо очитавање бројила замениће даљинско, омогућиће даљинско укључивање и искључивање струје, даљинско управљање не само потрошњом већ и нижом и вишом тарифом, као и чување података.

На самој мрежи смањиће губитке, и техничке и због крађе струје, који су од 11 до 13 одсто. Паметним бројилима, биће покривена и привреда.

"Индустријска бројила представљају можда 1,5 одсто укупног броја бројила у целом систему, а кроз њих протиче 40 одсто енергије. Значи, императив је да тај проток енергије ставимо под контролу и под надзор дистрибуцији", рекао је Саша Марчета, специјалиста за паметне мерне системе у "Електродистрибуцији Србије".

Новац за 470.000 паметних бројила је обезбеђен, део од 110 милиона евра из донације Европске уније. Посао олакшава и то што се та паметна бројила производе у Србији.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара