Читај ми!

Мали с делегацијом ММФ-а: Србија ће следеће године имати још боље резултате

Министар финансија Синиша Мали разговарао је с делегацијом Међународног монетарног фонда коју предводи Донал Мекгетиган о планираном повећању пензија у јануару, о усвојеном буџету Србије, нивоу јавног дуга, пореској администрацији, енергетском сектору, систему "Искра“, неопходној законској регулативи за спровођење даљих реформи.

Делегација ММФ-а борави у Србији до 31. октобра у оквиру другог разматрања стендбај аранжманаОво је други састанак Синише Малог с том делегацијом, на којем су још једном разговарали о свим отвореним питањима и интерeсовањима ММФ-а о важним економским питањима за Србију, саопштило је Министарство финансија.

Мали и Донал Мекгетиган разговарали су о планираном повећању пензија у јануару 2024. године, о управо усвојеном буџету Србије за наредну годину, нивоу јавног дуга, пореској администрацији, енергетском сектору, систему "Искра“, неопходној законској регулативи за спровођење даљих реформи.

"Хвала на разумевању и досадашњој пордшци у тешким реформама које спроводимо. Пуно тога је иза нас, али чека нас још посла и у томе је свака подршка драгоцена. Пажљиво пратимо сва светска дешавања која носе економске последице и понашамо се у складу са њима, на добром смо путу“, поручио је Мали на састанку у Министарству финансија.

Изразио је очекивање да ће Србија следеће године имати још боље економске резултате. Нагласио је да се наставља изградња инфраструктуре, ауто-путева и железничких праваца, пратеће инфраструктуре за организацију ЕКСПО изложбе по свим важећим законима, али без простора за пробијање рокова, одлагања, неефикасност.

"Хоћемо да избегнемо све ситуације које би пролонгирале било коју фазу реализације овог пројекта који је од велике важности за Србију“, рекао је Мали.

"Јавни дуг под контролом"

На питање какве су пројекције јавног дуга за Србију у наредним годинама, Мали је одговорио да су цифре охрабрујуће, те да Србија јавни дуг држи под контролом уз незаустављање реформи и развоја и упркос кризи.

"Ликвидни смо, задовољан сам перформансама и начином како управљамо јавним дугом“, истакао је министар финансија.

Мекгетиган је оценио да је добро што је буџет Србије за наредну годину већ усвојен и још једном похвалио систем "Искра“, централни информациони систем за обрачун зарада свих запослених у јавном сектору, али и донету Уредбу о управљању капиталним пројектима и унапређење праћења фискалних ризика.

Очекује да Србија снажно настави реформу енергетског сектора.

Србији је ова међународна финансијска институција крајем прошле године одобрила двогодишњи стендбај аранжман вредности око 2,4 милијарде евра. Аранжман је подршка договореном економском програму Србије.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара