Читај ми!

Старе приче уочи нове зиме – како стабилизовати тржиште енергената

Енергетска криза натерала је Брисел да реформише тржиште електричне енергије како би осигурали снабдевање по прихватљивим ценама. А у страху да сукоб на Блиском истоку и саботажа на Балтичком гасоводу поново не покрену поскупљење гаса, разматрају и продужење ограничења цене тог енергента за хитне случајеве. Српски енергетски систем је стабилан, а штедња струје рачуне домаћинствима може и преполовити.

У Србији се на струју греје или догрева око 20 одсто домаћинстава. С обзиром на новембарско поскупљење, попусти које ЕПС даје за уштеде, месечни рачун током грејне сезоне могу умањити и до 50 одсто. Стручњаци оцењују да простора за штедњу има.

"Оно што је добро у програму ЕПС-а јесте то што се гледа оно што је повољније за купца - да ли је тај месец пре две године или месец прошле године, дакле где је направљена већа уштеда, та уштеда ће се рачунати за попуст", каже Жељко Марковић, стручњак за енергетику.

Марковић каже да што се тиче штедње увек су исти савети - прво да будемо рационални у потрошњи електричне енергије, да је користимо онда кад нам треба, да је не расипамо, а, наравно, уколико смо у могућности и да смањујемо потрошњу.

"Савете за рационалну потрошњу енергије делимо на оне мере које су неинвестиционе, које зависе од промене нашег понашања, преко оних нискоинвестиционих до захтевних инвестиционих, постављња изолације и замене прозора на зградама. На пример, уштеде електричне енергије ћете остварати најмање од десет одсто само ако ставите поклопац на посуду када нешто кувате", каже Слободан Ружић, консултант на пројекту "Боља енергија".

Штедња енергије је приоритет и Европске уније. Са почетком грејне сезоне, цене струје и гаса на европским берзама бележе благи раст. А после две године Брисел је постигао начелни договор о реформисању тржишта електричне енергије који треба да обезбеди дугорочне уговоре снабдевања по предвидивим и прихватљивим ценама струје.

"Реформа ће повећати отпорности европског тржишта електричне енергије на све будуће шокове цена које проузокују тензије на тржиштима гаса, али и да се припремимо за будућност без угља. То ће осигурати и неопходна улагања у чисту енергију", каже Кадри Симон, комесарка за енергетику Европске уније.

Како би поспешила инвестиције у зелене мегавате, ове седмице Европска унија треба да обелодани и "пакет енергије ветра". А чињенице показују и да одустајање од угља не иде договореном динамиком – и док неке чланице термоелектране држе у резерви за случај кризе, већина тражи одлагање њиховог затварања.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара