Могу ли кредити за обнову кровова, фасада и лифтова решити дугогодишње проблеме станара

За само десетак дана, од када је стамбеним заједницама омогућено да преко Градског стамбеног, код Поштанске штедионице, узимају кредите за реконструкцију кровова, фасада и лифтова, већ шест зграда ушло је у процедуру.

Јавном предузећу Градско стамбено до сада су се јавиле 42 стамбене заједнице, заинтересоване за кредит. Станари зграде у Улици алексиначких рудара 28 поднели су захтев за кредит за замену лифта.

"Очекујемо да ће већи број тих упита да се претвори у конкретне захтеве а два већ јесу у процедури. Ради се о захтевима за реконструкцију, тј замену лифтова и наредне недеље они ће добити понуде, списак потенцијалних извођача и услове банака. Ми увек наводимо лифт, кров, фасада, али уколико желите да замените стари дрвени мерноразводни орман за нови - наравно да можете“, рекао је Игор Ћурчић из Јавног предузећа "Градско стамбено".

Износ кредита зависи од врсте радова

Износ кредита креће се од једног до неколико милиона динара и зависи од врсте радова.

и нисмо никада до сада имали ситуацију да се нешто плаћа до седам година па не могу још да предвидим рате. Док смо имали ситуацију до 60 рата, односно до пет година, рате су биле од 1.000 до неколико хиљада динара“, каже Ћурчић.

Кредитима ће се решавати дугогодишњи проблеми станара о којима нису могли да се договоре. Највеће задужење је до седам година, а један од услова банке је да стамбена заједница буде у систему одржавања Градског стамбеног.

"Врло је важно да стамбена заједница редовно измирује обавезе које има према Градском стамбеном и на основу тога че се вршити процена практицно кредитне способности и пододности стамбене заједнице да уђе у процес кредитирања тј. решавања свог проблема“, каже Александар Чортан из Поштанске штедионице.

Што се тиче гаранције коју банка узима у овом процесу, када је у питању стамбена заједница, то су менице стамбене заједнице, односно уговор са банком и Градским стамбеним закључује управник који може да буде из домена професионалних управника или управник биран од станара стамбене заједнице, додаје Чортан.

Отплаћивање кредита преко уплатница Инфостана

Раније су станари разговор о кредиту са надлежнима чекали најмање четири месеца, сада добијају понуду за мање од 15 дана, а Градско стамбено у њихово име завршава сву потребну папирологију.

Кредит ће бити подељен на рате на онолико година колико станари изаберу и отплаћиваће се преко уплатница Инфостана.

понедељак, 28. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи