Читај ми!

Пола века од градње пруге Београд-Бар, некадашњи акцијаши возом кренули ка Пријепољу

Некадашњи акцијаши, градитељи пруге Београд-Бар кренули су бригадирским јубиларним возом из главне железничке станице Београд у Прокопу ка Пријепољу, обележавајући на тај начин јубиларну 50. годишњицу од почетка градње ове пруге.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, обраћајући се некадашњим акцијашима, рекао је да друштво никада неће заборавити оно што су бригадири урадили и навео да се сада реконструише пруга коју су градили.

"Реконструисали смо део од Београда до Ваљева, а у наредних годину дана почећемо да реконструишемо део од Ваљева до Врбнице, односно до границе са Црном Гором", истакао је Весић.

Председник урдужења ОРА Београд-Бар Велизар Поповић рекао је да се овим путем жели постићи да се не заборави епопеја добровољног омладинског рада. 

"Радујемо се обнављању железничког саобраћаја, изградњи брзих пруга, као и обнови пруге Београд-Бар", истакао је Поповић.

ОРА Београд-Бар одликовала је министра Весића златном значком ове акције.

Спомен-плоча у част акцијаша

Планом обележавања јубилеја је предвиђено да бригадире на станици у Бранешцима дочека председник Општине Чајетина Милан Стаматовић, након чега ће бити постављена спомен-плоча у част акцијаша са територије ове општине који су учествовали у изградњи пруге.

Воз ће, потом, наставити ка Пријепољу, где ће у Дому културе бити одржана Свечана академија "Челична магистрала срца" и изложба "Пруга снова".

Пруга Београд-Бар грађена је од 1971. до 1975. године, а у изградњи је  учествовала и омладина из 13 држава, организујући Савезну омладинску радну акцију "Београд-Бар".

Током петогодишњег трајања акције, радило је 12.500 бригадира сврстаних у 234 бригаде.

Изградња пруге Београд-Бар била је највећи грађевински подухват те врсте у Европи, а пругу је свечано отворио председник тадашње СФРЈ Јосип Броз Тито тродневним путовањем од Београда до Бара 30. маја 1976. године.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара