Читај ми!

Обука за разминирање по светским стандардима у Великој Моштаници

Када чујете да је безбедно уклањена граната или бомба из неког од ратова, треба да знате да главну улогу у томе има Центар за разминирање. Ова државна институција чувена је широм света и зато у нашу земљу долазе људи како би се обучавали и учили како да безбедно уклањају неексплодирана убојна средства.

У Великој Моштаници, у некадашњој касарни, смештен је Центар за разминирање Републике Србије. У центру је недавно одржан међународни четворонедељни курс за уклањање неексплодираних средстава “нивоа три”. Предавачи су стручњаци британске компаније “Дракон Груп”, а полазници долазе из више земаља. Објекти и наставна средства су српски и то је највећа вредност Центра за разминирање.

"Полазници нашег курса имају обуку о уклањању неексплодираних убојних средстава и како да безбедно уклоне експлозивне остатке ратова или мине. Како је ово курс нивоа три, ово је напредни ниво. Имамо полазнике из Француске, Марока и Африке и они треба да овладају највишим међународним стандардима у области разминирања", објашњава руководилац обуке Атила Бор, директор обуке у "Дракон групи".

У свету постоји на хиљаде локација где су оружани сукоби завршени и где треба уклонити остатке ратовања. За разлику од војног разминирања, које подразумева уклањање убојних средстава за потребе борбених дејстава, хуманитарно разминирање окренуто је пре свега заштити цивила. Вегене Гехачо је из Етиопије дошао у Србију како би унапредио своје знање у области разминирања. Неће радити у својој земљи већ на некој од локација у Источној Африци

"Ја овде учим и стичем нова знања како би постао вођа тима за разминирање. Радићу на уклањању неексплодираних средстава која су опасна како за цивиле и друштво, тако и за земљиште где се налазе. Тако да ћу осим цивила радити и на заштити природе", објашњава полазник обуке из Етиопије.

Препознавање убојних седстава

Један од најважнијих елемената курса који се одвијао у Центру за разминирање јесте да полазници науче да препознају убојна средства која се могу наћи на некадашњем бојном пољу. Препознавање је важно јер се онда брже, лакше и што је најважније – безбедније уклањају неексплодирана убојна средства. Оно што су гости из Африке прво препознали била је традиционална српска гостољубивост.

"Ако говоримо о самом центру, он је веома добро опремљен, како за теорију, тако и за практични део обуке. Као што можете видети, центар је просторно веома велики и можемо да изводимо практичне вежбе. Прошле недеље имали смо две вежбе уништавања у Техничком опитном центру Војске Србије и вежбе су биле веома успешне", истиче Земелак Андрес из Етиопије који се такође припрема за посао вође тима за разминирање.

Када се говори о разминирању углавном се очекују људи у специјалним заштитним оделима са детекторима за мине у рукама. Међутим, разминирање је слојевита прича. Прво се траже мине и неексплодирана средства. Када се пронађу, долазе стручњаци за њихово уништавање или уклањање. А све то координишу људи, као што су полазници курса у Центру за разминирање.

Руководилац обуке Атила Бор објашњава да су сваког петка полазници имали тестирање и провере. Највише су радили на техникама пропитивања и извиђања, осматрања и препознавања средстава.

"Њихов посао је опасан, зато морамо да их научимо како да се тачно суоче са убојним средствима или предметима који могу бити опаснији у стварној ситуацији. Обука је тешка и, опет кажем, стандарди су високи, али када дођу у своју земљу или земљу где раде, биће им лакше и биће ефикаснији и безбеднији", објашњава руководилац обуке.

Бројни курсеви за Војску Србије, али и цивиле

Рад на терену чини мањи део курса или 30 одсто времена. Већина, односно 70 одсто, одвија се у учионици, која је пуна разних актуелних и историјских убојних средстава, из кабинета, али и са терена. За британску компанију "Дракон Груп" која има велики углед у области обуке за разминирање - центар из Велике Моштанице је пун погодак.

"Овај курс има за циљ да усклади све актере из различитих окружења у послу уклањања неексплодираних убојних средстава, тако да раде у складу са међународним стандардима и прописима. Суштински је ово цивилни курс. За нас, односно из мог искуства, ово што имамо у Центру за разминирање је нешто најбоље што постоји на свету. Невероватно је како су сви људи који овде раде уредили овај простор и сву инфраструктуру", истиче Том Аткинс из британске компаније "Дракон Груп".

Центар за разминирање Републике Србије је државна институција која се развија, а посла нажалост има. На срећу, постоје знање и воља да се Центар за разминирање ојача. Ова институција има развијену инфраструктуру и држава и донатори улажу у развој.

Бројни курсеви се, осим за странце, одржавају пре свега за Војску Србије, Сектор за ванредне ситуације и друге институције и фирме којима је потребан стручан кадар за разминирање у складу са највишим светским стандардима.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара