Чистије реке у Сокобањи уз подршку ЕУ

Сокобања ће добити систем за сакупљање и пречишћавање отпадних вода и нову канализациону мрежу. То је једно од 300 постројења за отпадне воде чија је изградња планирана, а Србија за то може да рачуна на помоћ Европске уније.

Пројекат ће обезбедити пречишћавање отпадних вода за шире подручје општине Сокобања и допринеће смањењу загађења реке Градашнице и Моравице и Бованског језера које се налази низводно и користи се као извор воде за општину Алексинац. 

"У програму 'Скок у будућност 2027' представљено је 35 јединица локалне самоуправе, где ће бити изграђено 32 пречистача за прераду отпадних вода, један од њих јесте и пројекат у Сокобањи и преко 1.000 километара недостајуће канализационе мреже", каже Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Србије.

Уговорени износ радова је 12,4 милиона евра, од чега половину средстава обезбеђује Европска унија, а половину Влада. Само петина становника Србије има системе за пречишћавање комуналних отпадних вода, а за изградњу постројења планирано је више милијарди евра.

"У Сокобанији, као и било где другде, да би туризам напредовао, нису довољни само сликовити пејзажи и историјска места, већ је неопходна посвећеност екологији и инфраструктура која обезбеђује добробит и посетилаца и локалног становништва", каже Емануеле Жиофре, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Према речима Жиофреа, Европска унија је у последњих 15 година уложила 582 милиона евра у зашиту животне средине у Србији.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара