Лекарска комора апеловала на родитеље да вакцинишу децу обавезним вакцинама

Лекарска комора Србије апеловала је на родитеље да вакцинишу децу у складу са календаром обавезне вакцинације и да прате савете изабраног педијатра.

Услед алармантног повећања броја оболелих од великог кашља, за који постоји вакцина и део је обавезне вакцинације, као и чињеницом да постоји опасност од избијања епидемије морбила, Лекарска комора Србије грађанима шаље јасну поруку о значају вакцинације као научно потврђене и најефикасније мере у превенцији ширења заразних болести.

"Имунизација је једно од највећих достигнућа човечанства и ниједна друга медицинска интервенција није спасила већи број живота'', наводи се у саопштењу Лекарске коморе.

Пласирање непроверених информација о штетности вакцинације шири, како додају, неоправдан страх код родитеља, што доводи до одбијања или одлагања вакцинације и до пада броја вакцинисане деце у Србији испод нивоа потребног за стварање колективног имунитета.

''Колективни имунитет је једина брана која онемогућава појаву великих епидемија и која штити и оне најугроженије - децу која због малог узраста, неких урођених или хроничних здравствених стања не могу да приме вакцину и чије здравље и животи зависе од одговорности целог друштва'', додаје се у саопштењу.

Из Коморе подсећају да су, на њихову иницијативу, у јеку ширења непроверених информација о штетности вакцинације ММР вакцином, представници државних, научних, образовних институција и струковних комора у здравственом систему Србије потписали 30. јануара 2018. године заједничку Декларацију о подршци вакцинацији.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара