Акушерско насиље – како решити проблем, а избећи "лов на вештице"

Након што је објављена вест да је у породилишту у Сремској Митровици беба преминула по рођењу, а мајка оптужила гинеколога за акушерско насиље, на позив заштитника грађана у једном дану стигле су пријаве седам жена које су имале сличне проблеме. Каже, четири су већ позитивно решена. У породилишту у Сремској Митровици још траје контрола, обудукција бебе је урађена, гинеколог је и даље у притвору. Министарка здравља поручује да се компликације дешавају, али су насиље, увреде и викање на породиље – недопустиви.

Обдукција бебе Елене је завршена на Одељењу судске медицине КЦВ, а налаз је предат надлежном тужилаштву. Шта је обдукција показала нису желели да коментаришу.

Претходно се огласила мама преминуле бебе. Каже да је добила налаз обдукције у којем се, тврди, наводи да је смрт бебе наступила због насилног порођаја.

Подсетимо, лекар који ју је породио је у притвору, а Министарство здравља наложило је унутрашњу контролу у болници у Сремској Митровици.

Министарка Даница Грујичић каже да се разликују изјаве појединих запослених и да има оних који подржавају оно што је рекла породиља, а има и оних који су дали мало другачије изјаве.

"Ја у овом тренутку не желим да прејудицирам ништа из разлога што ће тек за две недеље спољашња стручна контрола дати своје мишљење. Да ли ће се огласити Тужилаштво, на то ја не могу да утичем. Не бих желела да дајем изјаве док не будем имала све информације", рекла је министарка.

Сведочење породиље из Руме

Још једна жена, васпитачица из Руме, сведочи да јој је беба преминула, по порођају у истој болници пре више од годину дана, код истог гинеколога. Сада је против њега поднела пријаву.

"Против гинеколога М. М. који је водио моју трудноћу и породио ме у Општој болници у Сремској Митровици нисам поднела никакву пријаву јер сам се прво борила да помогнем својој тек рођеној беби“, рекла је породиља Јелена Ивковић.

Због, како тврди, нехуманог порођаја, породиља Снежана Јовић, из Врања, полицији је пријавила лекаре Здравственог центра у том граду.

"Још смо у шоку, беба није добро. Ултразвук главице бебе је показао да је једна страна мозга оштећена. Надамо се да ће бити добро, али нас по свему судећи чека велика борба за дететово здравље", рекла је породиља из Врања Снежана Јовић.

Контрола квалитета рада у болници у Врању

Из Опште болнице Врање саопштавају да су покренули контролу квалитета рада Службе за гинекологију и акушерство. Истрагу је покренуо и тужилац. Притужбе породиља добија и повереница за заштиту равноправности.

"Заиста је битно да као друштво створимо подстицајно окружење за труднице и породиље јер не смемо дозволити да иједна жена одустане од своје следеће трудноће због нехуманог третмана. Ми смо пре две године упутили препоруку ‘Народном фронту’ у којој смо указали на неопходност хуманог и адекватног третмана, а сада припремамо за све здравствене установе. Женама мора бити обезбеђен највиши стандард и хумани третман, јер поред просторних услова захтева и континуирану едукацију на остваривања свих људских права, а не само здравствене заштите", рекла је повереница Бранкица Јанковић.

Коме да се обрате породиље

Прва адреса којој треба да се обрате породиље које су трпеле акушерско насиље јесте директор болнице, а потом и Министарство здравља које налаже стручну контролу, поручује министарка.

"Морамо да се договоримо да не испаштају сада сви јер ако сада крене лов на вештице, за пет година неће нико хтети да буде гинеколог нити акушер. Компликације се дешавају свуда у свету у одређеном проценту који је дозвољени проценат, ми треба да дођемо до тог дозвољеног процента", навела је министарка здравља.

Управни одбор болнице у Сремској Митровици одлучио је да приликом порођаја уз породиљу буде један пратилац кога она изабере, а Министарству је поднета иницијатива да се то омогући у свим породилиштима.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара