7. мај – касетним бомбама по центру Ниша, ракетирана кинеска амбасада

Шеснаесторо људи је погинуло, а 70 рањено када је НАТО авијација на центар Ниша изручила касетне бомбе. У ракетирању зграде Амабасаде Кине у Београду погинула три држављанина те земље.

У 11.20 часова пре подне НАТО авијација засула је центар Ниша касетним бомбама.

Делови касетних бомби експлодирали су поред зграде Патологије нишког Медицинског центра, поред зграде Бановине, главне пијаце, Нишке тврђаве, Здравственог центра "12. фебруар", паркингу Ниш експреса поред Нишаве.

Погинуло је 16 цивила међу њима и једна трудница. Рањено је више од 70 људи. Оштећено је преко 100 стамбених објеката, уништено или оштећено око 60 аутомобила.

Раније тог јутра ракетиран је северозападни део града и аеродром.

Био је то тежак дан и за Београд. У до тад најмасовнијем нападу на престоницу Србије бомбардован је поново центар града – зграде Савезног МУП-а, Генералштаба Војске Југославије, Министарства одбране, Владе Србије у Улици Кнеза Милоша, као и зграда МУП-а Савски венац.

Те вечери, у 23.45 часова, ракетирана је и зграда амбасаде НР Кине у Новом Београду. У нападу је погинуло троје кинеских држављана, рањено је 20 људи. Амбасада, која је била видно обележена као објекат од дипломатског значаја, погођена је са три пројектила. Поред главне зграде, уништене су и помоћне зграде у дворишту амбасаде.

На месту бомбардовања амбасаде Кине 2009. године откривена је спомен плоча. 

У нападу на амбасаду знатна оштећења претрпели су и објекти у непосредној близини, посебно зграда "Енергопројекта" и Стамбено-пословни центар ЈБЦ.

НАТО авијација је два пута у току ноћи бомбардовала хотел "Југославија". Графитним бомбама је гађана електрана у Обреновцу.

Девет пројектила пало је на подручје Фрушке Горе. На мети су били ТВ репетитори на Иришком венцу и Црвеном чоту као и излетиште Бранковац. 

У Панчеву је поново бомбардована рафинерија нафте.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара