Читај ми!

Родославци: Знамења

У борбама и повлачењу преко Албаније, крајем 1915. и почетком 1916. године, Србија је изгубила 77.455 војника и око 140.000 цивила.

Бројеви немају лица – служе опису, утврђивању размера и поређењу.

А лица – људи са именом и презименом, са породицама које су остале да чекају њихов повратак, они су остали на бојиштима и дуж албанских путева и беспућа.

Свештеночувар српских ратничких гробаља, прота Лазар Матијевић је, 1926. године, тадашњем министру вера Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, поднео извештај о стању и гробова у Албанији, а после путовања од Скадра до Валоне и на основу података од Крује и Ђуниса до Корче. Надао се да ће краљевина достојно обележити та места страдања свог народа, и записао да је у Албанији сахрањено око 40.000 Срба, а да је стање њихових гробова "више него поражавајуће – нигде се ниједан гроб не познаје, нити има ма каквог видног обележја".

Тако је било пре 97 година.

Сада – ни трага трагу… А ми смо ипак трагали.

Од Скадра, до Валоне. За местима где су се могли наслутити последњи издисаји јунака који су умирали од глади, болести и зиме. Они које су породице годинама, упорно чекале и крај сеоских путева подизале споменике – као знамења, као путоказе, као доказ да су постојали, њихови најмилији чије су кости заувек остале расуте широм Албаније.

Уредник серијала: Јелена Божовић

Сниматељ: Душко Перић

Монтажа: Горан Дамљановић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се