Савремено тумачење српске историје: Ка независности Србије, 1. део

У поводу сто педесет година од предаје кључева градова кнезу Михалу Обреновићу III 6/19. априла 1867, данас се поставља питање улоге и домета његове политике у српској савременој историји. Да ли је кнез Михаило био један од највећих владара које је Србија имала? Због чега је он и данас симбол модерне Србије, иако је у своје време важио за аутократу? Да ли знамо да је истовремено био и велики националиста и заговорник југословенске идеје? Како се односимо према начелу којим се руководио у политици: "Закон је највиша воља у Србији", и према чињеници да је по ступању на престо донео Акт о помирењу политичких противника?

Савремено тумачење српске историје: Ка независности Србије, 1. део Савремено тумачење српске историје: Ка независности Србије, 1. део

Да ли знамо да је први организовао народну војску, а уставним законима о Народној скупштини и Државном савету - Србији за непуних осам година, колико је био на њеном челу, отворио пут ка независности и демократији? И да је за његове власти Лицеј прерастао у Велику школу, на којој је тада основан Технички факултет и започет први урбанистички премер града Београда? И да је донео Пропис о држању јавне лицитације за подизање нових и оправку старих грађевина? И да је формирањем Одбора положио камен темељац Народном позоришту и донео Закон о типском зидању цркава, баш као и Уредбу о једнообразном изгледу механа? А да је симболична предаја кључева, априла 1867, из руку последњег београдског мухафиса, утрла пут обнови српске државности?

У емисији учествују: историчари, академик Василије Крестћ, др Бојана Миљковић Катић, др Јелена Пауновић Штерменски, правник др Драгољуб Поповић и историчар уметности др Ненад Макуљевић.

Кроз емисију води глумац Михаило Лађевац.

Уредник и сценариста је Невена Тодоровић

Редитељ је Ивана Стивенс

 

Реприза , 21. мај у 04:09 и 12:04

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара