Читај ми!

Неугодни противници "орлова" на Европском првенству – непобедиви Енглези, неатрактивни Данци и непредвидиви Словенци

Фудбалска репрезентација Србије играће следећег лета на Европском првенству у Групи Ц. Противници "орловима" биће селекције Енглеске, Данске и Словеније. Утисак је да је група захтевна, али и да Србија може да оствари пласман у осмину финала. Енглеска је апсолутни фаворит за прво место у групи, али и на шампионату, Данска већ деценију уназад представља тврд фудбалски орах, док је Словенија екипа у успону.

Фудбалска јавност у Србији чека 24 године да поново види национални тим на Европском првенству, а после жреба у Хамбургу оптимизам је веома умерен.

"Орлови" су доспели у неугодну групу, противници ће бити селекције Енглеске, Данске и Словеније, што јасно показује да посао селектору Стојковићу и његовим играчима неће бити нимало лак у намери да се домогну осмине финала.

Енглеска је вицешампион Европе, спада у ред фаворита за освајање турнира и у тиму има играче светске класе, попут Харија Кејна, Џуда Белингема и Маркуса Рашфорда.

Данска је изузетно тврда екипа, која је у стању да се бори равноправно са најјачим тимовима, али нема изразите звезде, већ им је највећи квалитет уиграност и тактичка дисциплина.

Словенија је најслабији противник у групи, али је у претходним квалификацијама показала и доказала да заслужује да се такмичи са најбољим фудбалским репрезентацијама на континенту.

У осмину финала Европског првенства пласираће се по две најбоље пласиране репрезентације из шест група, као и најбоље четири трећепласиране екипе.

Енглеска, тим звезда без титуле на великим такмичењима

Фудбалска селекција Енглеске важи за једну од најбољих светских репрезентација, а у прилог томе иду и резултати на последњим великим такмичењима – четвртфинале на Мундијалу у Катару, као и финале претходног Европског шампионата.

Селектор Гарет Саутгејт на окупу има велики број квалитетних играча, у свим линијама тима, па ће некадашњи капитен Астон Виле и репрезентативац "гордог албиона" бити на слатким мукама приликом избора екипе која ће наступати у Немачкој.

Највеће звезде тима су капитен Хари Кејн, крилни нападачи Маркус Рашфорд, али и Букајо Сака, као и млади Џуд Белингем, који је ове године побрао симпатије љубитеља фудбала партијама у дресу мадридског Реала.

Енглеска се сматра колевком фудбала, одувек се бубамара котрљала на травнатим теренима на Острву, зато и чуди податак да репрезентација није освојила ниједан велики турнир још од 1966. године.

Енглески фудбалери су увек у врху, редовно учествују на великим такмичењима, често су и у најужем кругу фаворита, али трофеј неумитно измиче из њихових руку из године у годину.

"Горди албион" је 1966. године освојио Мундијал који се играо управо у Енглеској, али на 10 досадашњих учешћа на првенствима Европе најбољи резултат је друго место на последњем турниру, после пораза од Италије у финалу.

Енглеска је визу за шампионат оверила првим местом на табели у квалификационој Групи Ц, где је у конкуренцији Италије и Украјине убедљиво заузела прво место без пораза - са 6 победа и 2 ремија (са Украјницима и Македонцима у последњем колу).

Мало која репрезентација је фаворит у дуелу са Енглеском, али то не значи да екипа Гарета Саутгејта нема слабости.

Управо чињеница да са бројним јаким саставима нису успели да освоје трофеј говори да нешто недостаје, да ли је то опуштеност или уображеност главних звезда или једноставно немогућност да се изгради победнички менталитет екипе, питање је на које одговор морају да нађу орлови.

Енглеска ће бити и први противник Србије на Европском првенству, а дуел ће се играти на Фелтинс арени у Гелзенкирхену 16. јуна.

Данска - Енглези им дужници, Словенија ривал из квалификација, Пиксијева Србија им је позната

Данци су задивили фудбалску јавност партијама на претходном Европском првенству, када су стигли до полуфинала где су поражени управо од ривала из групе Енглеске са 2:1.

Постоји и повезаност са селекцијом Србије. Познато је да је Данска остварила једно од највећих изненађења у историји европских првенстава, освојивши титулу 1992. године, пошто су на турнир у Шведској отишли уместо санкционисане репрезентације Југославије.

Данска се пласирала на Европско првенство као првопласирани тим у квалификационој групи искључиво због бољег међусобног скора са Словенијом. Обе екипе су завршиле са 22 бода, односно скором 7-1-2. У Словенији су ремизирали 1:1, да би искористили предност домаћег терена и славили 2:1 у Копенхагену. Ове две екипе се добро познају, "зачин" на већ занимљив специјалитет у Групи Ц.

Екипа има етаблиране ветеране и младе наде. Лидер је члан Манчестер јунајтеда Кристијан Ериксен, чије је колабирање насред меча групне фазе на прошлом Евру дало додатни елан и кохезију екипи на путу до полуфинала.

У нападу се истиче Јусуф Поулсен, ту су од значајнијих играча млади Расмус Хојлунд, затим Каспер Долберг и Јеспер Линдстром. Пјер Емил Хојберг из редова Тотенхема, уз поменутог Ериксена, главна је снага на средини терена.

Одбрана је врло јака са Андреасом и Расмусом Кристенсеном, члановима Барселоне и Роме, Симон Кјаер игра у Милану.

Први голман је Каспер Шмајхел, члан Андерлехта, бивши првак Премијер лиге са Лестером.

Екипу с клупе предводи Каспер Јулманд још од 2020. године, те је уиграност и систем већ познат.

Србија и Данска су се последњи пут срели недавно, тачније 29. марта 2022, на пријатељском сусрету у Копенхагену, где су домаћини убедљиво славили 3:0.

Меч против Данске на Европском првенству у Немачкој играће се 25. јуна на "Алијанц арени" у Минхену.

Словенија – непредвидиви тим Шешка и Облака

Фудбалски заљубљеници у Србији посебно памте два међусобна сусрета са Словенијом - меч на првенству Европе 2000. и дуел 2011. године. Реми и пораз. Егзибицију Саве Милошевића и трагичара Немању Видића. Оба резултата призивају горко сећање, јер да су се догодиле победе можда "орлови" не би страховали од свих поменутих противника.

Наступ у Немачкој Словенцима ће бити тек други на Европском првенству, а наду у добар резултат подгрева нападач Лајпцига Бењамин Шешко, који је постигао пет голова у квалификацијама.

Сјајни голман Атлетико Мадрида, Јан Облак ће вероватно бити један од лидера на терену и ван њега, јер искуством и вештинама доприноси самопоуздању тима.

Селектор репрезентације је Матјаж Кек, још од 2018. године, што говори о континуитету, стабилности и истрајности у намери постизања великог резултата. Један од највећих успеха словеначког стручњака је титула првака Хрватске са Ријеком 2016. године, када је прекинут низ од 11 узастопних титула загребачког Динама.

Словенија је у последњем мечу квалификација обезбедила пласман на Европско првенство, победом од 2:1 над трећепласираним Казахстаном.

Србија и Словенија су од 2006. године до сада одиграле четири међусобна дуела, по једном су обе селекције оствариле тријумф, а два пута су дуели завршени ремијем.

"Орлови" су у оквиру Лиге нација 2022. године савладали Словенију 4:1 у Београду.

Фудбалске репрезентације Србије и Словеније деле судбину не само зато што су биле део Југославије, већ и због тога што ће први пут после 24 године паузе заиграти на првенству Европе у фудбалу. Пре безмало четврт века ове две селекције биле су део Групе Ц, баш као што ће бити и у Немачкој. Симболика постоји, а ако је само до тога, онда би "орлови" могли да прижељкују ондашњи исход.

Србија ће утакмицу против Словеније одиграти 20. јуна на "Алијанц арени" у Минхену.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара