"Видовдан" угостио фолклораше из Швајцарске, Немачке, Аустрије и Бугарске

Дуго ишчекивана, а још дуже припремана приредба Удружења "Видовдан" из Вићенце, одржана је 22. априла на родост пријатеља, симпатизера и других удружења диљем Европе, у Барбарану, надомак Вићенце.

Дошли су пријатељи из Швајцарске, Немачке и Аустрије, а и комшије из суседне Бугарске, фолклорна група Бугара који живе у Бреши, на северу Италије. Сви уједињени око фолклора и песме, сви испраћени са сцене уз овације и дуге аплаузе.

КУД “Југос” сe представио игром Димко делија, игре Кумановског поља и песмом "Густа ми магла", Мокрањац играма из околине Ниша, док се Видовдан представио играма "Хомољска прича". КУС "Дуга" се представило сплетом влашких игара.

Програм је, више од два сата, водила новинарка и књижевница, професорка Рада Рајић Ристић.

"Бридели су ми дланови од пљескања као никада до сада, али фолклорни ансамбли су били беспрекорни, нешто боље нисам видео... Фолклораши из Немачке и Аустрије су затресли бину, свака част тим младим момцима и девојкама... Ноге су им радиле као шиваћа машина. Шта рећи, лепота игре без премца“, са видним одушевљењем је изјавио Иларио Ћели, потпредседник Удружења "Капија Шумадије".

Са њим је сагласан Владиша Бузејић, председник Удружења Видовдан:

“Мени као председнику и домаћину је приоритет да угостимо најбоље што можемо гостујућа удружења, а и публику, да се сви врате својим домовима задовољни, пуни лепих утисака и да пожеле да нам поново дођу, као што је случај са Мокрањцем, који су трећи пут дошли. Мом задовољтву нема краја", каже Бузејић.

Божица Боба Недељковић је за ову прилику допутовала из суседне Швајцарске, певала је и влашке изворне песме, као и српске. Публику је изненадила једним дивним монологом о љубави једне сељанке из Шумадије, представила је публици како се некада волело, пре пола века...

"Други пут сам угошћена од стране Видовдана, први путу пре 7 година. Част ми је, а још веће задовољство да певам дивним људима и пажљивој публици. Пуна сам позитивних утисака, а и не може другачије, кад се домаћини труде. Већ смо у преговорима за још један уметнички пројекат, али нека то буде изненађење", каже Божица Недељковић.

"Ми смо увек радо виђени гости овде у Италији. Много нам је драго што смо ту, а и што Удружење Југос учествује. Све је било лепо, доћи ћемо опет ако нас позову”, истакао је Саша Божиновић, потпредседник "Мокрањца" из Беча.

"Први пут смо у посети Удружењу Видовдан, драго ми је да смо се повезали на неки начин и што ћемо убудуће сарађивати. Било је лепо упознати нове људе, склопити нова пријатељства, јер је то у суштини циљ ових окупљања. Дајемо пример младима како се граде мостови са земљацима који живе у другим државама, а свима нам је циљ очување културе и традиције. Враћамо се у Минхен пуни дивних утисака", открива Гојко Баралић, председник удружења Југос из Минхена.

Из Трента је допутовао УО Удружења Видовдан Трентино са Ђорђем Милановићем, како би поздравили своје пријатеље из Удружења Видовдан-Вићенца.

"Увек нам је задовољство и част да се сретнемо са нашим пријатељским удружењем из Вићенце. Колико год нам је добро у овој земљи, толико нам наша недостаје. Захваљујем се домаћинима, на гостопримству и прилици да са бине јавно позовем присутне на Бројаницу, сабор фолклора 1. јуна у Трентину", рекао је Ђорђе Милановић, председник Удружења Видовдан Трентино.

Председница удружења "Капија Шумадије" Горица Стевановић, излагала је делове народне ношње и производе из Србије, као што је вино, ракија, мед...

Новица Редић је уједно био и подршка и спонзор приредбе: "Радо се одазивам на сваки позив, јер знам да је загарантовано добро дружење. Презадовољан сам организацијом и атмосфером која је владала, једном речју - домовина у малом".

“Кокони“ је удружење Бугара који живе у Бреши, а које се недавно спријатељило са Удружењем Видовдан и ово је њихово прво заједничко дружење.

"Ми смо толико срећни што су нас браћа Срби позвали да нашој срећи нема краја и немам речи којима бих се захвалила у име мог Удружења "Видовдану". Толико је добрих вибрација и емоција било на једном месту да само ми са Балкана можемо то да осетимо, ту топлину душе и срца. Ми смо словенска браћа и комшије и треба да сарађујемо и надаље. Ово је само почетак нечег још лепшег", пуна ентузијазма и полета истиче Милена Џибирска.

Био је и градоначелник Барбарана, Кристијано Прето, као и градоначелница Сарега, Џесика Ђакомело и Ерик Прето, народни посланик у италијанском парламенту Леге Норд.

"Било нам је јако важно да и италијанским политичарима покажемо нашу културу. Локално становништво нас је одавно упознало, ми ту живимо деценијама, али треба да нас упозна и врх ове државе", каже Владиша Бузејић, председник Удружења Видовдан.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се