Читај ми!

Фестивал Француског радија у Монпељеу 2023

Репродуковаћемо снимак клавирског реситала који је Пјотр Андршевски одржао 20. јула у дворани опере Комедија у Монпељеу који нам је уступљен посредством међународне размене чланица Еурорадија.

Пјотр Андршевски се убраја међу истакнуте пијанисте своје генерације, а за програм концерта одабрао је дела Јохана Себастијана Баха (Партита у е молу, број 6), Карола Шимановског (пет Мазурки из опуса 50), Антона Веберна (Клавирске варијације, опус 27) и Лудвига ван Бетовена (Клавирска соната у Ас дуру, број 31 опус 110). Он редовно концертира у дворанама широм света: од бечког Концертхауса, дворане Берлинске филхармоније, Вигмор хола, дворане Консертхебау до Карнеги хола. Плодну сарадњу остварио је са истакнутим ансамблима попут Берлинских филхармоничара и Лондонског симфонијског оркестра, а поред пијанистичких наступа, активан је и као диригент. Критичари као његове занимљиве диригентске наступе издвајају концерте које је одржао са Шкотским камерним оркестром, Камерним оркестром Европе и ансамблом Камерата Салцбург.

Од 2000. године Андршевски је ексклузивни уметник куће Ворнер Класикс; његов снимак на којем се налазе Бетовенове Дијабели варијације овенчан је бројним наградама, а за снимак клавирских дела Карола Шимановског 2006. добио је Грамофонову награду. Уз ове, треба поменути и награду Би-Би-Сијевог Музичког магазина за диск са делима Роберта Шумана која му је додељена 2021, а исте године овенчан је и наградом Грамофон за снимак прелудијума и фуга из друге свеске Баховог Добро темперованог клавира. За интерпретације које, према речима стручне јавности, обилују интензитетом и оригиналношћу, Андршевски је добио и престижну пијанистичку награду Гилмор, потом признање које носи име Карола Шимановског, као и награду Краљевског филхармонијског друштва.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара