Читај ми!

Стваралаштво Вацлава Јана Томашека

У завршној, деветој емисији циклуса посвећеног 250. годишњици рођења чешког композитора Вацлава Јана Томашека, слушаћете дела овог аутора и Лудвига ван Бетовена.

Након раног пијанистичког опуса у којем се кретао у моцартовским координатама, Томашек је око 1810. године преиспитао свој жанровски приступ клавирској музици и упустио се у осмишљавање поетских минијатура. Проналазећи инспирацију у старогрчком песнику Теокриту, који се сматра оснивачем пасторалне поезије, Томашек је седам својих опуса од укупно четрдесет две минијатуре у облику троделне песме насловио еклогама, развијајући стил који се ослањао на непатворени лиризам, идиосинкратичне течне фигурације и поновљене ритмичке мотиве.

У опусу Лудвига ван Бетовена, место интроспективне клавирске минијатуре заузимају багателе – комади који показују широк распон емоционалних и стилских карактеристика. За Бетовена, багателе су биле и својеврсна лабораторија за експериментисање са неочекиваним и оригиналним хармонским прогресијама, ритмичким фигурама и формалним структурама. Опус 33 представља прву заокружену Бетовену збирку у овом жанру, а публикован је у Бечу, 1803. године. Друга и пета, од укупно седам багатела у овој збирци, издвајају се и високим техничким захтевима који се постављају пред пијанисту.

Аутор Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара