Читај ми!

Хришћански одговори на филозофска питања

Гост „Гозбе“: јереј Стеван Јовановић

Живимо у време велике несигурности, у коме су пољуљани и доведени у питање сви темељи нашег разумевања стварности, било да је у питању макрокосмос природе, државе или културе, или микрокосмос породице или појединца. У време када непостојаност света у коме живимо стоји у корену све дужег списка психичких тегоба и друштвене дисфункционалности, све чешће се може чути узгредна опаска да је „верницима лакше“, јер, просто речено, свемир у коме они живе властитим есхатолошким устројством намеће једну „позитивнију слику стварности“.

Али шта то значи? Који то проблеми муче данашње друштво, а да религија или, у нашем случају, православно хришћанство може да пружи утеху, смирење и задовољење? Ово питање постаје још занимљивије, ако имамо у виду да су одговори које на ове филозофске дилеме нуди хришћанска вера стари две хиљаде година и да се за то време нису битно изменили.

Из којих филозофских и етичких проблема се родила хришћанска вера и зашто су та питања актуелна и данас, на који начин нам вера помаже да разумемо свет који нас окружује, какву улогу религија игра у држави, а какву у души појединачне личности, најзад која је улога Цркве у образовању – питаћемо свештеника и теолога Стевана Јовановића.

Аутор „Гозбе“: Никола Танасић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара