Читај ми!

Христос Васкрсе!

Православни хришћани славе Васкрсење Христово, празник који симболизује победу живота над смрћу. Исус Христос је, према јеванђељима и веровању, распет у петак, а у недељу је васкрсао из мртвих и тако победио смрт и свим људима даровао вечни живот. Људи се на Васкрс поздрављају са "Христос васкрсе! а одговарају Ваистину васкрсе!". Васкрс се слави три дана. Свим верницима који данас прослављају Васкрс - честитамо празник.

У Васкршњој посланици патријарх Порфирије поручује да је на Косову и Метохији наша колевка и наш дом, наши живи и покојници. Указује на покушај да се српски народ - који је жртва вишеструких геноцида и етничког чишћења - прогласи за починиоца геноцида и етничког чишћења. Опет смо суочени са недаћама, али ако и јесу у сили и много их има - опет ће проћи, каже патријарх и позива на јединство

Поводом информације да се неке чланице Савета Европе, укључујући Немачку и Француску, спремају да блокирају гласање о приступању самопроглашеног Косова у Савет Европе, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић објашњава за ТВ Прву да постоје одређени притисци на Приштину. Оцењује, међутим, да све зависи од става међународне заједнице.

Преговори представника Израела и Хамаса у Каиру завршени су без договора, а данас следи нова рунда, изјавио је неименовани високи званичник палестинске милитантне групе. Хамас тражи гаранције Сједињених Америчких Држава да ће се Израел потпуно повући из Газе када буду завршене све три фазе споразума. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху обећава да ће израелска војска ући у Рафу.

Настављени су сукоби у Украјини. Према извештајима са терена, руска војска и даље има иницијативу на фронту. Председник Володимир Зеленски каже да сви Украјинци и савезници Украјине морају да учине све да блокирају планове Кремља, који се спрема да прошири офанзивне операције.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести : Владимир Михајловић и Ирена Јеловац.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара