Читај ми!

Реприза

Сећање на докторку Сашу Божовић

Чувена докторка Саша Божовић била је пулмолог, учесница НОБ-а, књижевница, један од челних људи Црвеног крста, заменик начелника ВМА, начелник Антитуберкулозног института, директор Болнице за плућне болести, а пре свега невероватна жена и мајка. Била је послератни пуковник, што је највиши чин у војсци за жене после Другог светског рата. Свој највећи бол, губитак ћерке Долорес у незамисливим ратним условима, преточила је у књигу, која је постала најчитанија у СФРЈ. У трагедији ове надљудски храбре мајке огледа се страдање читавног нашег народа.        

Читаоци старијих генерација са задовољством се сећају те књиге која је 1980. године проглашена за најчитанију у библиотекама Србије. Млађој генерацији ово аутобиографско дело, као и име аутора, познате лекарке и хуманисте, није толико познато.

Докторка Божовић је била гост ове емисије 1989. године. Чућемо ту емисију, као и одломке из монодраме "Теби, моја Долорес", у интерпретацији глумице Ружице Сокић.

Аутор емисије: Миља Милосављевић.

 

                                                                                   

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара