“Дан шести“ Растка Петровића

У вечерашњој емисији саговорник нам је књижевница Ана Марија Грбић. Она говори о роману ''Дан шести'' Растка Петровића. Роман књижевника Растка Петровића ''Дан шести'' објављен је постхумно, 1961. године. Први део романа бави се преласком преко Албаније, тзв. албанском Голготом, у коме је и сам аутор учествовао. Радња другог дела се одвија у Америци 1938, двадесет година касније у односу на радњу првог дела. Овај роман монументалних размера сумира опус и поетичке идеје Растка Петровића. Иако полази од националних оквира и конкретног историјског догађаја, преласка српског народа преко Албаније током Првог светског рата, Растко Петровић у ''Дану шестом'' човека сагледава не само у овоземаљским, већ и у космолошким координатама, питајући се и овде о тајни постојања, смрти и, нарочито, рођења.

Наша саговорница говори о својим првим сусретима са светом књижевности, од којих посебно издваја сусрет са делом ''Орлови рано лете'' Бранка Ћопића, о књигама које су јој у животу биле значајне, и о делима Растка Петровића. Чућемо како се сусрела са романом ''Дан шести'', и зашто га сматра изузетно вредним књижевним делом.

Ана Марија Грбић рођена је и живи у Београду. Објавила је три књиге поезије (Да, али немој се плашити, Венерини и остали брегови, Земља 2.0), збирку кратких прича (Срнећа леђа) и роман (Мртви на додир). Ауторка је књиге о бенду Идоли (Идоли и последњи дан). Добитница је награда Грознадна Олујић и Стеван Сремац.  Ради као менторка креативног писања и уредница на РТС-у. Чланица је Српског књижевног друштва и српског ПЕН центра.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара