''Крај детињства'' Артура Кларка

У вечерашњој емисији саговорник нам је Новица Петровић, професор и преводилац. Он говори о роману ''Крај детињства'' Артура Кларка. Један од највећих писаца научне фантастике, Артур Ч. Кларк (1917–2008), поред славног романа ''2001: Одисеја у свемиру'', објавио је романе: ''Крај детињства'', ''Рајски водопади'', ''Сусрет с Рамом'', ''Матица Земља'', ''Песме далеке Земље''... Као доминантне теме Кларковог дела, критика наводи човеков духовни преображај и човекову потрагу за местом у универзуму. Дела му одликује хуманизам и нада у побољшање целокупног живота на Земљи. Роман ''Крај детињства'', објављен 1951, говори о првом контакту човечанства са ванземаљском цивилизацијом који није прошао онако како би се могло очекивати.

Наш саговорник говори о томе када се први пут сусрео са делима научне фантастике, зашто је заволео овај жанр, о томе како је почео да чита књиге на енглеском и о свом сусрету са делима Артура Кларка. Чућемо понешто и томе са којим изазовима се наш гост сусретао у превођењу књижевних дела.  Наш саговорник говори о томе када се први пут сусрео са делима научне фантастике, зашто је заволео овај жанр, о томе како је почео да чита књиге на енглеском и о свом сусрету са делима Артура Кларка. Чућемо понешто и томе са којим изазовима се наш гост сусретао у превођењу књижевних дела.

Новица Петровић је дипломирао за англистику Филолошког факултета у Београду 1975. године. Звање магистра стекао је на истом факултету 2001. одбранивши магистарску тезу под насловом ''Мотив ентропије'' у делу Томаса Пинчона и Џ. Г. Баларда'', а докторирао је 2005. одбранивши тезу под називом ''Човек и космос у делу Артура Кларка и Станислава Лема''. Радио је на Филолошком факултету у Београду као ванредни професор за студије британске и америчке културе. Тренутно предаје превођење и студије британске и америчке културе на Универзитету Сингинум у Београду и Универзитету Синергија у Бијељини. Бави се превођењем са енглеског и на енглески дуги низ година. Објављује есеје о англоамеричкој књижевности и култури, као и о теорији и пракси превођења. Објавио је збирку есеја о превођењу ''Муке с речима'' као и монографију ''Контракултурни трендови у британској и америчкој популарној музици шездесетих година 20. века''. Учествовао је на већем броју научних конференција у земљи и иностранству.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара