Читај ми!

"Лавр" Јевгенија Водолазкина

У вечерашњој емисији говоримо о роману "Лавр" руског писца Јевгенија Водолазкина. Ово дело представља нам ђакон Ненад Илић. "Лавр" је писан у облику животописа и за подлогу има форму средњовековних житија.

У ову књигу вешто су уткани елементи средњовековне духовности и културе. У њој се такође виде рефлекси других времена, као и трагови савремене науке и модерне уметности. Јунак овог романа током свог живота поприма разна имена, од којих је једно и Лавр, и стиче различита искуства: бави се траварством, помаже људима, овладава исцелитељским моћима, стиче особине јуродивог, и на крају постаје испосник.

Овај роман је пре свега топла и продуховљена прича о тражењу пута, о греху и искупљењу, о жртвовању себе и налажењу племените мере служења другима.  У ову књигу вешто су уткани елементи средњовековне духовности и културе. У њој се такође виде рефлекси других времена, као и трагови савремене науке и модерне уметности. Јунак овог романа током свог живота поприма разна имена, од којих је једно и Лавр, и стиче различита искуства: бави се траварством, помаже људима, овладава исцелитељским моћима, стиче особине јуродивог, и на крају постаје испосник. Овај роман је пре свега топла и продуховљена прича о тражењу пута, о греху и искупљењу, о жртвовању себе и налажењу племените мере служења другима.

Ђакон Ненад Илић, који нашој пажњи препоручује роман "Лавр", у својој биографији такође обједињује различита животна искуства. Након завршетка режије на ФДУ, бавио се режијом и стваралаштвом за позориште, радио и телевизију. Деведестих година уписао је студије теологије и рукоположен је у ђакона. Пише прозу, сценарије и режира дугометражне документарне филмове, телевизијске серије, као и веће музичко-сценске догађаје. Аутор је више сценарија за стрипове. 

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара