Nova rupa na evropskom kaišu

U nastojanju da izbegnu širenje grčke dužničke krize i da vrate poverenje investitora u zajedničku evropsku valutu evro, evropske zemlje masovno smanjuju javnu potrošnju. Na drugoj strani Atlantika, mnogi se plaše da bi evropske mere štednje mogle da gurnu globalnu ekonomiju u novu krizu.

Evropske zemlje masovno smanjuju javnu potrošnju u nastojanju da izbegnu širenje grčke dužničke krize na ostatak Evrope i da vrate poverenje investitora u zajedničku evropsku valutu evro.

Nemačka je, kao najsnažnija evropska privreda, početkom meseca odredila tempo kada je objavila najdrastičnije mere smanjivanja budžetskog deficita još od drugog svetskog rata.

Ali uoči samita Grupe 20, izveštava Bi-Bi-Si, na drugoj strani Atlantika dosta je onih koji se plaše da bi evropske mere štednje mogle da gurnu globalnu ekonomiju u novu krizu.

Na vrhuncu krize banaka pre 18 meseci, nemačka kancelarka Angela Merkel je kao svoj uzor odredila "švapsku domaćicu". Švabe, narod koji živi na jugozapadu Nemačke, poznat je kao vredan i - škrt.

Kada je početkom meseca najavila da će skresati nemački budžet za 80 milijardi evra, Angela Merkel je poručila da Nemačka postavlja primer za ostatak Evrope.

Tokom naredne četiri godine, u Nemačkoj će biti ukinuta brojna socijalna davanja i biće zatvoreno 10.000 radnih mesta u javnom sektoru.

I druge zemlje Evropske unije, suočene sa daleko većim rupama u budžetu od nemačkih, "sada treba da se pretvore u Švabe".

Francuska je podigla starosnu granicu za odlazak u penziju i povećala poreze, Španija je smanjila plate zaposlenih u javnim sektoru i uvela reforme na tržišta rada.

U isto vreme, u Grčkoj i Rumuniji su organizovani masovni ulični protesti zbog drastičnih mera štednje uvedenih kao uslov za kredite Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Ali u SAD neki stručnjaci, poput ekonomiste Pola Krugmana, dobitnika Nobelove nagrade, smatraju da mere štednje dovode u opasnost globalni ekonomski oporavak.

Slično mišljenje je u pismu učesnicima samita Grupe 20 izneo i američki predsednik Barak Obama.

Angela Merkel, međutim, smatra da je upravo smanjenje javne potrošnje najbolji način da se izbegne nova kriza. U tome je podržava znatan broj nemačkih milionera i milijardera - tačnije njih 51.

Oni su Angeli Merkel uputili pismo u kojem su ponudili da plate "porez za bogate", odnosno da tokom narednih 10 godina, 10 odsto prihoda uplate kao pomoć za konsolidovanje budžeta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи