Švajcarci žele paraćinsku staklaru

Švajcarska kompanija "Vetropak" zainteresovana za kupovinu pogona ambalažnog stakla Srpske fabrike stakla iz Paraćina, kažu u sindikatu. Firma ranije odustala od kupovine zbog odluke da se fabrika proda kao celina.

Kompanija "Vetropak" iz Švajcarske, jedna od najvećih u Evropi u proizvodnji ambalažnog stakla, sa više od 3.000 zaposlenih u fabrikama u Austriji, Ukrajini, Češkoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, zainteresovana je za kupovinu pogona ambalažnog stakla Srpske fabrike stakla u Paraćinu.

"Vetropak" je još 2003. godine bio zainteresovan za kupovinu pogona ambalažnog stakla Fabrike i otkupio je i tenedersku dokumentaciju, ali je odustao zbog tadašnje odluke da se ona proda kao celina, rečeno je Tanjugu u Sindikatu fabrike.

Sindikat će podržati nameru "Vetropaka" da kupi pogon ambalažnog stakla, ali je poručio da bi "za ostale pogone (ručno-trgovačko, mašinsko-trgovačko, rudnik) trebalo da se pobrine država, jer Srpska fabrika stakla može biti profitabilna samo sa ozbiljnim strateškim partnerom".

Kompanija "Rubin" iz Bugarske, koja je Staklaru kupila 2006. godine, nije ispunila gotovo ništa iz ugovora - radnicima nije plaćala za zdravstveno osiguranje, ima ogromna dugovanja prema lokalnoj samoupravi, a nije ispunila ni obaveze o ulaganjima u modernizaciju, podsećaju u Sindikatu.

Zbog velikih dugovanja za gas "Srbijagas" je, zaključkom Vlade Srbije od 7. maja prošle godine, konverzijom duga u akcije, stekao većinsko učešće u kapitalu fabrike u Paraćinu, a krajem avgusta je zvanično registrovan kao akcionar sa 63,62 odsto kapitala.

"Srbijagas" je fabriku spasio od stečaja, tvrdi predsednik Sindikata "Nezavisnost" Borivoje Jevtić i napominje da i Ministarstvo ekonomije želi da firme čiji je većinski vlasnik postao "Srbijagas" budu brzo prodate.

U Sindikatu fabrike kažu da imaju informaciju da su predstvnici "Vetropaka" o ovom poslu razgovarali sa čelnicima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović je izjavio da ne zna da li je bilo razgovora u Ministarstvu, ali napominje da je on još pre mesec dana uputio pismo Ministarstvu ekonomije, "Srbijagasu" i menandžmentu Srpske fabrike stakla, da se za staklaru "što pre pronađe starateški partner, kako bi postala uzorna firma poput Fabrike cementa 'Holcim Srbija', iz Novog Popovaca kod Paraćina.

U Paraćinu tvrde da je za Staklaru ponovo zainteresovana i grčka firma "Jula", sa kojom se pre šest godina pregovaralo o kupovini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво