Каква се чесма подиже млекарици, посвећена мајчиној пожртвованости

Здравка Караџића из Севојна мајка отхранила и одшколовала носећи сваког јутра млеко у кантама на врата купцима. Њој у захвалност, Здравко је, на 15. годишњицу њене смрти, подигао чесму у облику канте за млеко.

Још док је с мајком чувао стоку овуда по Влаовцу, Здравко је маштао да направи чесму без које су само они били у крају. И на петнестогодишњицу мајчине смрти засукао је рукаве. 

„Онда сам решио да направим чесму, да посветим њојзи, и пошто ми је мајка била млекарица, ја сам то урадио, ето ту њену канту, а ове две, два крила симболизује мене и брата, пошто је она увек говорила да смо ми њена крила. Пуно пута сам ја носио ту њену канту са млеком доле у Севојно где је она носила...", испричао је Здравко Караџић из Севојна.

Најмање 10 литара дневно, и по киши и по сунцу, зими и лети, носила је Љубица, не би ли своје соколове одшколовала, и ово је најмање што је за њу могао да уради, каже Здравко, да ћерци и унуци, свим жеднима, пренесе величину мајки попут његове.

„Многи иду горе на гробље, па многи пролазе, ти што је она њима носила леко, па се они, кад ме сретну доле у Севојну, они се захваљују што нисам заборавио мајку", додао је Здравко.

По професији ливац, данас пензионер, Здравко је и готово деценију члан чачанског планинарског друштва „Каблар", које му је живот учинило богатијим, па се недавно и њима захвалио обележјем на врху Каблара.

„Ја сам то замислио као мала српска Света Гора, и ето да се одужим њима, јер сам много прошао са Кабларом.

Често је на Каблару, а још чешће крај чесме са које кад пије воду, каже, као да га је мајка Љубица напојила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво