Читај ми!

Прикупио колекцију вредну милион евра, сад хоће да је поклони

Нудили су му скоро милион евра за етнографску колекцију. Он тражи од Општине Палилула да му обезбеди изложбени простор за збирку која има више од 5.600 предмета. Жељко Утвар је архитекта, који је радио као археолог и постао колекционар невероватне збирке етно-предмета.

Док су друга деца правила куле од песка, он је тражио необичне предмете, старе новчиће, минерале, фосиле. Археолог, ипак, није постао, већ архитекта.

Када је пре 20-ак година са терена донео предмете који су се користили у сеским домаћинствима почетком 20. века, није ни слутио да ће постати власник највеће приватне етнографске збирке у нашој земљи.

Сада, како каже, живи на двадесетак квадратних метара, а у остатку куће је више од 5.600 драгоцених предмета које је углавном проналазио на пијацама.

„И то је оно што је мени, искрено и после 20 година сакупљања и бављења проучавањем ове тематике потпуно нереално и нејасно да овако једни божанствени музејски предмети икада могу да се нађу негде у контејнеру, на ђубришту“, каже Утвар.

Није сакупљао само ношње и покућство већ и литературу. Да није реч о безвредним предметима најбоље говори то што је имао неколико изложби у земљи и иностранству.

„Ја сам видео једну непрекинуту нит у нашим шарама на ношњи 19. века поготову косовско и југа Србије са шарама на винчанским фигуринама и зделама и то је оно што ме покренуло да се озбиљно бавим проучавањем и пропагирањем управо тог континуитета српског живота на Балкану неких 7.000 година“, наводи колекционар.

Сваки од експоната прича своју причу.

„Има ту детаља које сам прижељкивао па су дошли. Један од оглавља женских са краја 19. века тепелук са бисерима успео сам пре месец дана да купим, они су јако скупи јер и у то време су били непојмљиви, да у централној Шумадији или у Београду неко носи капицу са бисерима“, истиче Утвар.

Већина предмета које је проналазио били су у лошем стању, па је научио како да их рестаурира и конзервира. У музејима се чувају у специјалним условима. У Жељковој кући – овако. Ипак, сваки предмет је каталошки пописан, фотографисан и нумерисан.

„Ово што можете да видите у овој соби је тачно 500 предмета и замислите сада да у целој збирци се налази 11 оваквих соба са предметима, а да се сви ти предмети прикажу било би потребно негде око три, четири хиљаде квадрата, то је немогуће“, каже несуђени археолог и колекционар.

За сада 60 одсто колекције чине ношње, а 40 су предмети од дрвета, стакла, керамике и метала. Али ту није крај, сваким даном збирка се увећава, а Жељков план је да сакупи 15.000 драгоцених предмета.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара