Читај ми!

Колико су шпорети на гас опасни по здравље

Када је у питању кување, шпорети на гас имају многе предности. Али када је у питању здравље, амерички стручњаци упозоравају не неке опасности.

Колико су шпорети на гас опасни по здравље Колико су шпорети на гас опасни по здравље

Свако ко кува на гас цени предности таквих шпорета: директна ватра, температура и пламен се могу флексибилно контролисати, нису потребне посебне шерпе као код индукционих шпорета. Кување на гас је такође јефтиније од кувања на струју.

Ипак, о шпоретима на гас се константно расправља. Тако ће од 2026. бити забрањени у већини нових зграда у Њујорку. Примарни циљ је смањење емисије гасова стаклене баште. Али шпорети на гас такође представљају ризик по здравље, пишу истраживачи са Универзитета Стенфорд у часопису Science Advances.

Научнике посебно брине азот-диоксид (NО2). Ово једињење настаје у великим количинама као нуспроизвод сагоревања, на пример у индустријским постројењима, електранама и системима за грејања. Међутим – главни извор је друмски саобраћај.

Шпорети на гас: „Проблем за целу породицу"

Азот-диоксид настаје и приликом кувања на гас, а загађење није ограничено само на кухињу.

„Нисам очекивао да ће после коришћења шпорета на гас за само сат времена ниво загађености у спаваћој соби премашити границу опасну за здравље, нити да ће остати тако висок сатима након што је шпорет искључен", рекао је Роб Џексон, професор на Стенфорду један од главних аутора студије.

Шпорети на гас и пропан нису само проблем само за куваре или људе који бораве у кухињи, каже он, код куће: „То је проблем за целу породицу."

Здравствени ризици од азот-диоксида

Азот-диоксид је гас, који надражује и оштећује слузокожу у целом респираторном тракту, посебно у бронхијама и алвеолама. Последице могу бити поремећаји дисања, кашаљ или бронхитис, смањена функција плућа, као и све мања отпорност на инфекције дисајних органа.

У ризичну групу спадају особе са респираторним обољењима (астматичари, пацијенти са хроничним бронхитисом), срчани болесници и деца код које може бити поремећен развој плућне функције.

Аутори студије процењују да је мешавина загађења коју емитују шпорети на гас и пропан одговорна за до 200.000 актуелних случајева астме код деце широм САД, те да се четвртина може приписати само азот-диоксиду.

Они процењују да је годишње у САД 19.000 смртних случајева повезано са дуготрајним загађењен азот-диоксидом у домац́инству. Поређења ради, то је 40 одсто смртних случајева повезаних са пасивним пушењем у истој земљи у истом периоду.

Међутим, истраживачки тим такође наглашава да је ово само процена, јер се не узима у обзир поновљено излагање изузетно високим нивоима азот-диоксида у кратким налетима, као што је то случај у домаћинствима са шпоретима на гас. Осим тога, процена се заснива на претходним студијама о утицају азот-диоксида на здравље на отвореном, где су присутни и други загађивачи из возила и електрана.

Вентилација је важна: аспиратор и проветравање

Истраживачки тим са Стенфорда већ је објавио неколико студија о шпоретима на гас. Претходне студије су испитивале како шпорети на гас емитују метан и бензен (бензол) који изазива рак. Најновија студија је још један део слагалице за разумевање утицаја шпорета на гас по људско здравље.

Овог пута, они су испитали колико снажно се загађење у стану, шири, акумулира и коначно поново разграђује. Дошли су до закључка да величина стана игра значајну улогу.

Нови резултати такође потврђују да храна ослобађа мало или нимало азот-диоксида када се кува и да електрични шпорети не производе NО2. „У питању је гориво, а не храна", рекао је Џексон. „Електрични шпорети не емитују азот-диоксид или бензен."

Немачки завод за животну средину на свом сајту пише: „коришћење шпорета на гас [...] у стану може накратко изазвати високе нивое NО2, који у завсности од вентилације брзо поново опада. Закључак: Приликом уградње шпорета на гас, треба узети у обзир аспиратор са одводом ка споља. Истраживачи са Стенфорда такође препоручују коришћење аспиратора и редовно проветравање.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара