Читај ми!

Стручњаци поручују родитељима: Не разбијајте јаја о главу детета да бисте објавили смешни видео на Тиктоку

На друштвеним мрежама појавио се нови тренд: дете стоји за кухињским пултом спремно да учествује у заједничкој припреми јела и гледа како родитељ разбија јаја у чинију. Изненада, одрасла особа ломи јаје о чело детета. Психолози и педијатри упозоравају на штетне последице оваквих несланих шала на рачун деце.

У видео-снимцима на друштвеним мрежама, узраст и реакције деце на разбијање јајета о њихову главу варирају. Дешава се да се нешто старија деца смеју заједно са родитељима, али су млађа деца углавном затечена и видно узнемирена док гледају како се родитељ „слатко смеје“. Стручњаци упозоравају да је овај тред јако штетан и по физичко, и по психичко здравље деце.

Што се тиче физичког здравља, лекари упозоравају да директан контакт са сировим јајима излаже децу опасности да се заразе салмонелом, а деца млађа од пет година често имају озбиљне тегобе када се заразе овом бактеријом.

Такође, педијатри и психолози упозоравају и на емоционалне последице за децу која су приказана у многим од ових видео-записа.

Кет Книбс, британска психотерапеуткиња специјализована за дечје трауме, навела је да јој је било „страшно, страшно тешко“ да гледа ове клипове на Тиктоку.

„Овде говоримо о злостављању прикривеном шалом и смехом“, наглашава Книбс у интервјуу за Вашингтон пост. „За дете, најважнији однос који имају је са старатељем, ко год то био. А то укључује однос поверења – да ће се та особа бринути о њему.“

„Није проблем само то што су разбили јаје о дететову главу, већ то што је реакција родитеља незадржив смех. Деца то доживљавају као понижење. То се доживљава као недостатак поверења. И многа деца ће остати дубоко емоционално, а не само когнитивно, збуњена тиме.“

Један од кључних аспеката је и динамика моћи у овим видео-снимцима, напомње др Кристин Сомер, развојни психолог. „Као што се често дешава на друштвеним мрежама, изазов је постао популаран и људе је увукла његова виралност.“

„Родитељи учествују у овоме, али заборављају да постоји неједнака динамика моћи између њих и њиховог детета. Родитељи заборављају да још једном размисле колико ће ово бити болно за дете или да узму у обзир да ће насумично ударање детета изазвати да се дете осећа лоше.“

Чини се да је тренд популаран, а неки видео-снимци родитеља који разбијају јаја о главу своје деце имају милионе прегледа. Хаштаг #eggcrackchallenge има више од 66.000.000 прегледа на Тиктоку, али укључује и друге верзије исте шале у којима не учествују деца.

Породичне терапеуткиње Анандита Пал и Самира Армин наглашавају да „родитељи не би требало да буду први насилници према свом детету“.

„Деца прво морају да се осећају безбедно и заштићено од раног узраста. Овај осећај сигурности, било да је физички или емоционалан, помаже у њиховом развоју и може утицати на њихово ментално здравље у будућности.”

„Чак и наизглед безазлену шалу дете може да доживи као издају, јер она од родитеља очекују заштиту и сигурност.“

Узраст детета, такође, игра велику улогу у томе како ће доживети ову шалу и реаговати на њу. Млађа деца често не схватају шта се дешава.

„Замислите да замолите дете да вам помогне у кухињи и оно срећно што ће провести време са вама, а онда одједном, родитељ му разбије јаје о главу. Не само што га је то заболело, већ му се и смеју“, додају Пал и Армини.

„Шта ће деца научити из оваквих поступака родитеља?“, пита се Сју Аткинс, породична терапеуткиња. „Овакав шок може довести до тога да деца стрепе од својих родитеља и да им не верују.“

Али чак и старија деца, која су у стању да разумеју и смеју се заједно са својим родитељима, могу бити изложена сасвим другим последицама ако буду представљена у оваквим изазовима на друштвеним мрежама.

Книбсова наглашава да одрасли снимају децу и објављују снимке на интернету, често не водећи рачуна о питањима сагласности и приватности.

„Можете ли да замислите седмогодишњака како улази у учионицу, а сва друга деца су видела снимак који је његова мајка објавила Фејсбуку и Тиктоку, у којем је заплакао када га је ударила јајетом?“

Тренд дељења „смешних“ клипова са неукусним шалама на туђи рачун тешко да је нов. Телевизијске емисије као што су Најсмешнији кућни видео или британска верзија You’ve Been Framed! Били су веома популарни деведесетих.

Последњих година, то се преселило на друштвене мреже и уочљиво је да одрасли, често на веома неодмерен начин, збијају шале на рачун деце.

Неки стручњаци напомињу да нема бојазни да ће један инцидент оставити трајне последице на дете, али је тешко на основу видео-снимака закључити да ли је то само један изолован инцидент.

„Не знам какве су ове породице. Али ако су спремни да разбију јаје о дететову главу, онда се може закључити да су мање емпатични према својој дециод оних родитеља који су на овакве снимке реаговали: ‘Ово је малтретирање, никада ово не бих урадио свом детету’“, закључује Кет Книбс.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара