Читај ми!

Јединствени црквени комплекс у Добром Потоку код Крупња – светионик духовности и културе

Црквени комплекс у насељу Добри Поток код Крупња, јединствен је по музејским поставкама које говоре о историјату и животу људи у Рађевини. Уз цркву брвнару из 16. века, налази се и шест музеја које годишње посети на хиљаде људи из земље и света.

Светионик духовности и културе, тако се у народу симболизује добропоточки комплекс. На имању од пет хектара уз најстарији цркву у том крају, налази се и два века историје српског народа документоване музејским збиркама.

„Ми смо прилагодили историју и традицију са овим црквеним парком у којем се налази на спрату Музеј ентеријера 19. и 20. века, како се живело у вароши и селу у исто време. Затим, ту је галерија слика, затим подземна црква Светог Великомученика Прокопија, ту је Музеј старих заната“, наводи протојереј ставрофор Александар Ђурђев, старешина Добропоточке цркве у Крупњу.

За изглед овог комплекса, кажу, заслужне су деценије заједничког рада, слоге и ентузијазма. На умор се нико није жалио чак ни када су се чистила рударска окна у којима су данас подземне цркве.

Јединствени црквени комплекс у Добром Потоку привукао је велику пажњу домаће и стране јавности. Градила га је Епархија шабачка уз помоћ мештана Крупња.

„Ми смо представили наш крај, а тиме представљамо и Србију наравно. Долазе са свих страна. Пуно имамо из дијаспоре, овде је доста било и амбасадора страних земаља“, истиче протојереј ставрофор Александар Ђурђев.

Уз пољопривреду, главни извор прихода за мештане Крупања је туризам, а уз црквени комплекс отворени су и угоститељски објекти у етно стилу.

„Црквени парк у Добром Потоку је и те како важан на туристичкој мапи Општине Крупањ. Велики број екскурзија, рекреативних настава долази овде“, напомиње Лидија Лукић изТуристичке организације Општине Крупањ.

Свих хиљаду и пет стотина експоната смештених у комплексу прикупљено је од мештана Крупња, који верују да су на тај начин сачували успомену на своје претке.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво