Читај ми!

Рекордни низ настављен – најтоплији април од када се врше мерења

Као што смо се претходних месеци већ навикли, и април је оборио рекорд и постао најтоплији април од када се води евиденција. Био је то једанаести месец заредом рекордних температура копна и тринаести са највишом температуром мора.

Месечни извештај Климатског центра „Коперникус“ указује на изузетно трајање рекордних температура изазваних природним догађајем Ел Нињо и додатном енергијом заробљеном у атмосфери и океану гасовима стаклене баште као последицом људских активности. Сличан низ догодио се раније током снажног Ел Ниња 2016.

Април је био 1,58 степени топлији од априлског просека с краја 19. века, прединдустријског референтног периода.

Просечна глобална температура површине мора била је 21,04 степена што је највиша икада забележена за тај месец. Ипак, то не значи да свет није успео да постигне температурни циљ Париског споразума, јер се он односи на дугорочни пораст температуре током деценија.

„Велики број екстремних временских и климатских догађаја, укључујући рекордне дневне и месечне температуре и количине падавина, вероватнији су у топлијем свету. Температура површине мора у неколико океанских басена, укључујући и тропски појас, и даље је рекордно висока, ослобађа више топлоте и влаге у атмосферу и на тај начин погоршава услове“, рекао је стручњак за климу СМО Алваро Силва.

У већем делу северозападне, централне и североисточне Европе било је претежно влажније од просека.

Док је већи део јужне Европе био сувљи од просека. Ел Нињо у источном екваторијалном Пацифику наставио је да слаби према неутралним условима, али су температуре морског ваздуха остале на необично високом нивоу.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара