Читај ми!

Хиљаде младунаца царских пингвина је угинуло - ова харизматична врста могла би да нестане до краја века

Током претходне године на Антарктику је угинуло на хиљаде младунаца краљевских пингвина због ниског нивоа морског леда.

Хиљаде младунаца  царских пингвина је угинуло - ова харизматична врста могла би да нестане до краја века Хиљаде младунаца царских пингвина је угинуло - ова харизматична врста могла би да нестане до краја века

Према Британској студији о Антарктику „БАС“, која је објављена у часопису  Antarctic Science  утврђено је да је  низак ниво антарктичког леда утицао на слабо размножавање у петини колонија царских пингвина на континенту. Подаци су објављени на Светски дан пингвина.

Проблеми настају када се морски лед на коме се гнезди колонија царских пингвина распадне пре него што младунци израсту и добију водоотпорно перје, јер су им тада мале шансе да преживе.

Младунци који уђу у воду пре него што им израсте перје углавном се удаве, па је због тога смртност младунаца велика.

Размножавање краљевских пингвина у "немогућим условима"

Чак и ако остану на комаду плутајућег леда који се одломио, мале су им шансе да преживе  јер родитељи имају потешкоћа да пронађу храну за своје потомство.

Немогућност размножавања популације краљевских пингвина на Антарктику последица је невероватног губитка морског леда у последњих неколико година услед климатских промена.

Изузетно ниске вредности леденог покривача забележене су 2022. И 2023. Године. Према последњим подацима, процењује се да је тренутно у дивљини остало неколико стотина хиљада царских пингвина. Према предвиђањима, ова харизматична врста могла би практично да нестане до краја века ако емисије гасова стаклене баште наставе да расту садашњим темпом.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара