Читај ми!

Којих 15 фактора је повезано са раним ризиком од деменције

Док је деменција много чешћа код старијих особа, стотине хиљада људи сваке године има дијагнозу деменције која је почела у младости, а опсежна студија значајно расветљава разлоге.

Којих 15 фактора је повезано са раним ризиком од деменције Којих 15 фактора је повезано са раним ризиком од деменције

Већина претходних истраживања у овој области бавила се генетиком и тиме како се и колико поремећај преноси кроз генерације, али у новом истраживању тим научника је успео да идентификује 15 различитих фактора начина живота и статуса здравља који су повезани са ризиком добијања деменције у ранијој животној доби (IOD).

„Ово је највећа и најснажнија студија те врсте која је спроведена. Узбудљиво је то што по први пут открива да бисмо можда могли да предузмемо мере да смањимо ризик од тог исцрпљујућег стања, циљањем на низ различитих фактора", рекао је епидемиолог Дејвид Левелин са Универзитета Ексетер у Великој Британији.

Истраживачки тим је анализирао податке прикупљене о 356.052 особе млађе од 65 година у Великој Британији.

Низак социоекономски статус, социјална изолација, оштећење слуха, мождани удар, дијабетес, болести срца и депресија су повезани са већим ризиком од IOD.

Недостатак витамина Д и високи нивои Ц-реактивног протеина (који производи јетра као одговор на упалу) такође су значили већи ризик, као и постојање две варијанте гена АпоЕ4 ε4 (генетичка поставка која је већ повезана са Алцхајмеровом болешћу).

Истраживачи су описали однос између алкохола и IOD-а као „комплексан".

Док је злоупотреба алкохола довела до повећаног ризика, умерено конзумирање алкохолних пића је у корелацији са смањеним ризиком – вероватно зато што су људи у овој другој групи обично генерално здравији.

Нижи нивои формалног образовања и физичка слабост (мерено већом снагом руке) такође су били повезани са већим ризиком од IOD. Све ово помаже да се попуне неке од празнина у знању око раног добијања деменције.

„Већ смо знали из истраживања на људима који развију деменцију у старијој доби, да постоји низ фактора ризика на које се може утицати“, рекао је неуроепидемиолог Себастијан Келер са Универзитета у Мастрихту у Холандији.

„Поред физичких фактора, ментално здравље такође игра важну улогу, укључујући избегавање хроничног стреса, усамљености и депресије.
Иако резултати не доказују да је деменција узрокована овим факторима, они помажу у стварању детаљније слике. Као и увек у овој врсти истраживања, сазнање више о узроцима може помоћи у развоју бољих третмана и превентивних мера”, пишу истраживачи.

Многи од ових фактора се могу мењати, што пружа више наде онима који раде да пронађу начине да победе деменцију, а не само да њоме управљају. На крају крајева, деменција може бити нешто од чега можемо да смањимо ризик – здравијим животом.

„Деменција која се јавља код младих има веома озбиљан утицај, јер оболели људи обично и даље имају посао, децу и живот пун обавеза“, рекао је неуронаучник Стиви Хендрикс са Универзитета у Мастрихту.

„Често се претпоставља да је узрок генетичке природе, али за многе људе заправо не знамо тачно шта је узрок. Због тога смо желели да истражимо и друге факторе ризика у овој студији”, рекли су истраживачи.

Истраживање је објављено у JAMA Neurology.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара