Читај ми!

Светско откриће у Виминацијуму – целовити тинтинабулум који је штитио од црне магије

Археолози су у Виминацијуму дошли до открића светског значаја: изузетно ретке амајлије (звона) која је штитила римске куће од урокљивих очију и црне магије. Зашто је ово светски вредно откриће објашњава др Миомир Кораћ, директор Археолошког института САНУ.

У археолошком парку Виминацијум код Kостолца откривен је јединствени предмет из античког доба, који је имао функцију звона, али и неке врсте чуваркуће од урокљивих очију и злих сила.

„Mи смо знали да су Римљани сујеверни. Просто им је то био начин живота и против урокљивости морали су да се одбране. У крајњој линији, нису ни императори ни сви други ишли у поход а да им претходно харуспици не кажу куда птице лете, на који начин, или како да започињу годину, и како из јетре животиња могу да сазнају каква ће бити година. Дакле, све су то елементи који о Римљанима говоре као народу који је водио рачуна о томе. И онда кад откријете овакав један налаз, он је светски, просто зато што је доста редак. У целини га имају Напуљски и Британски музеј“, наводи др Миомир Кораћ.

После конзервације биће изложен у Виминацијуму

Овакви предмети археолозима говоре много јер они у тим сликама сагледавају начин живота у једном тренутку, или генерално како су се становници града понашали и у шта су веровали. Овај тинтинабулум, како су се звали овакви предмети, на неки начин су добродошлица за оне који долазе у кућу са добрим мислима и препрека за оне који би хтели нешто да напакосте.

Још није датиран период из ког потиче овај тинтинабулум, али археолози претпостављају да је највероватније с краја другог и почетка трећег века, мада се очекује да ће наставак ископавања на овом налазишту дати додатне артефакте који би указали на тачнију периодизацију.

„Наш примерак, наш тинтинабулум, како се звао у римско доба, је специфичан јер има неке елементе које ови други примерци у Напуљу и Британском музеју немају. Дакле, очекујемо када се конзервација заврши, а ја бих заиста волео да се то што пре деси, очекујемо да ћемо видети један сјајан, сјајан тинтинабулум у некој величини, отприлике око четрдесетак центиметара и да онда ту радост коју смо ми имали кад смо нашли поделимо са посетиоцима које ће то моћи да виде“, истиче др Миомир Кораћ.

Овакве амајлије фалусног облика за Римљане нису имале еротски карактер, већ су сматране ефикасним оружјем у борби против црне магије и истовремено доносиоцима среће. Осим на кућном прагу, постављани су и на улицама, могу се наћи и на надгробним споменицима, а мушка деца су често носила привезак истог облика око врата који их је штитио до пунолетства од урокљивих ствари.

„Ми смо нашли, не заборавимо и златне листиће који такође говоре о томе како се одбранити од свих тих злих сила. Дакле, то је просто још један податак о томе колико су Римљани имали ту врсту веровања да могу да спрече неке зле силе ако се над њих надвију“, додаје гост Јутарњег програма.

Откривање тајни Виминацијума

Истраживања на локалитету Виминацијума се настављају и непрекидно се долази до све значајнијих открића. На локалитету на коме се тренутно врше ископавања пронађена је импозантна грађевина са канализационим отворима поплочана базалтним стенама.

„Дакле, ако ви имате ту такву улицу, онда можете само да замислите како изгледају ти градови, које су то грађевине које ћемо ми открити. Виминацијум очито иде једним убрзаним, можда и брже него што сам ја предвиђао, и он ће заиста, сваким даном донети нове информације како се некад живело. Ако знате како се некад живело, увек то пројектујте и у садашњост, а онда и у будућност. Да просто, можда, избегнете неке грешке које су их коштале, да су трајали само хиљаду година“, напомиње директор Археолошког института САНУ.

Поред тога Министарство културе је још пре две године одобрило средства за отварање музеја на простору Археолошког парка Виминацијум.

„Тренутно радимо други ниво, сад ћемо убрзо, ја се надам и трећи и онда да се заједнички радујемо тамо негде средином следеће године отварањем једног таквог посебног музеја“, каже на крају гостовања у Јутарњем програму др Миомир Кораћ.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара