Читај ми!

Чланови групе АББА постају први шведски витезови у последњих педесет година   

Шведски краљ доделио је поп легендама један од најпрестижнијих витешких ордена, први пут у последњих пола века.  

Бени Андерсон, Бјорн Улвеус, Агнета Фолтског и Ани-Фрид Ројс, чланови легендарног шведског поп састава АББА, од сада ће носити ордење престижног краљевског витешког реда Васа.

Шведски краљ Карл XVI Густав доделио је легендама светске музичке сцене ово признање за изузетан допринос шведској и међународној музици, које ће им бити уручено у краљевској палати 31. маја. 

Ово је први пут да краљ додељује витешке титуле, откако је ступио на престо пре 50 година. Претходно су и парламент и влада одобрили иницијативу да се на овакав начин поново одаје признање заслужним грађанима Шведске, а краљевски орден Васа један је од четири реда која постоје у земљи.

Легендарна група, која је званично постојала од 1972. до 1982, па се потом од 2016. до 2022. поново ујединила, продала је током каријере више од 380 милиона албума и синглова и спада у неколико најпродаванијих музичких извођача у историји.

Осим што је пронела славу своје земље широм света, због чега у Стокхолму постоји и музеј посвећен њој, има и посебне везе са краљевском породицом. На венчању краља Карла Густава и краљице Силвије 1976. године отпевали су своју чувену нумеру Dancing Queen.

Следећег месеца навршиће се педесет година откако је АББА победила на такмичењу за Песму Евровизије са песмом Ватерло, која је 2005. проглашена за најбољу евровизијску песму свих времена.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво