Читај ми!

Монографија о страдању у Јасеновцу – духовнички приступ у универзалној слици патње

Данас се навршавају 83 године од успостављања НДХ, у којој су логори Јасеновац, Јадовно и Пребиловци постали синоними убијања. Музеј жртава геноцида представио је српско-енглеску научну монографију „Слике монахиње Марије – Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења“.

Монографија је инспирисана снагом и лепотом радова монахиње Марије, у којима се комбинује иконописачка традиција са наивом, елементима стрипа и графиком Далеког истока. Суптилни и духовнички приступ уметничком стваралаштву отелотворио је универзалну слику страдања и патње, али и тријумфа живота над смрћу.

„Она се инспирише и дечјим цртежом и илуминацијом књига, она се инспирише савременим иконописом, такође се инспирише и ренесансним сликарством. Она није сликарка по вокацији, али њен таленат богомдани је заиста изванредан и он трансформише тај предео смрти у предео васкрсења“, каже ауторка монографије, проф. др Јелена Ердељан.

Јелена Ердељан разматра и тумачи визуелне композиције испуњене симболима. Уз описе слика монахиње Марије, из Манастира рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и фотографије Музеја жртава геноцида, монографија пружа нови поглед и сазнања о најтрагичнијем месту и периоду националне историје.

„Ја сам дубоко уверен да ће овај догађај остати запамћен, јер он значи једну потпуно нову страну у нашем односу према нашем новом Косову и Метохији, према Јасеновцу, према месту које је постало светски симбол страдања. Када Јуда Бауер, доајен науке о Холокаусту, каже за Јасеновац да је, ако ништа, био окрутнији и страшнији од нацистичких логора, то значи нажалост да је Јасеновац изборио то место“, наводи епископ пакрачко-славонски Јован.

На промоцији монографије је речено да су слике монахиње Марије емотивно сведочанство важно за културу сећања на страдање српског народа у Независној Држави Хрватској.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара