Промоција монографије „Царичин град – Justiniana Prima“ Верољуба Трајковића у РТС Клубу

Одржана је промоција монографије „Царичин град – Justiniana Prima“ Верољуба Трајковића, у РТС Клубу. На промоцији су о књизи говорили: дописни члан САНУ др Вујадин Иванишевић, директор Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Јабланичког и Пчињског управног округа Горан Јовић и аутор монографије Верољуб Трајковић.

Ова монографија Верољуба Трајковића настала је у оквиру пројекта „Царичин град – изгубљени град у подножју Радан планине“.

Књига је обима 388 страница, проширеног формата А-4. У питању је српско-енглеска верзија, са пуно фотографија, карти и планова који уз текст илуструју њену садржину.

У њој се говори о откривању и истраживању Царичиног града у периоду од 1912. до 2022. године, описују се радови на конзервацији архитектонских споменика на овом налазишту, као и о вишедеценијском заједничком истраживању великог броја српских и француских археолога, историчара, архитеката и научних и културних институција које се баве презентацијом споменичког наслеђа.

Рецензент књиге је дописни члан САНУ, др Вујадин Иванишевић, дугогодишњи руководилац истраживања археолошког локалитета Царичин град.

„Најобимнији део монографије чини девето поглавље Царичин град – Јустинијана прима археолошко налазиште у коме је дат детаљан приказ свих откривених архитектонских споменика од Акропоља, преко Горњег града и Доњег града, до подграђа и простора ван бедема. Споменици су детаљно описани, а уз сваки је приложен ситуациони план, основа целине, односно грађевине и бројне фотографије које илуструју дати објекат. Посебно треба истаћи коришћење великог броја 3Д реституција, које дочаравају изгледе грађевина, бројних базилика и делова фортификције, приближавајући их на најбољи начин истраживачима и читаоцима…

…Монографија Верољуба Трајковића Царичин град – Justiniana Prima – Ivstiniana Prima представља важан допринос у сагледавању, разумевању и популаризацији овог важног средишта, некадашње архиепископије и управног центра рановизантијског света. Додајмо да је монографија плод истраживачког рада аутора, који је низ деценија сарађивао са српским и француским истраживачима, а сам је учествовао и успешно водио музеолошке пројекте везане за овај споменик културе“, наводи се, између осталог, у рецензији.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара