Читај ми!

Рак јајника – тихи убица и најсмртоноснији гинеколошки канцер

Није најчешћи, али јесте најсмртоноснији гинеколошки канцер. У Србији годишње оболи око 800 жена, а премине 450. У свету, ту дијагнозу добије више од 250.000 жена, а премине више од 140.000. Како променити ову катастрофалну статистику?

„Рак јајника јесте најсмртоноснији од свих гинеколошких малигнитета. Највише због тога што нема специфичне ране симптоме који би указали на опасност. Има уобичајене симптоме – надутост стомака, штуцање, мучнина – и они се најчешће не везују само за гинеколошке органе“, каже професор Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ Србије.

Други велики проблем јесте што не постоји адекватан скрининг, као што је то случај са раком грлића материце. Лекарима су на располагању класичан преглед, ултразвук, магнетна резонанца, ПЕТ скенер и тумор маркери.

Упркос томе што канцер јајника спада у ретке болести, у Србији од њега обољева шест од 100.000 жена, лекари и пацијенти који се сусрећу са овим типом канцера знају колико је тешко обољење.

Као и већина канцера и рак јајника је болест старијег животног доба, обично се јавља у постменопаузи и најчешће је откривају у трећем или четвртом стадијуму, када је стопа петогодишњег преживљавања тек 30 до 40 одсто.

„Када бисмо ову болест откривали у раним стадијумима, првом и другом, проценат петогодишњег преживљавања је 90 одсто. Скоро свака жена буде излечена ако рано откријемо“, истиче Александар Стефановић.

Према његовим речима, мора се повећати свест код жена да се чешће јављају на редовне прегледе. Иако се болест тешко открива, већа је шанса да се примети уколико жена редовно иде на контроле.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара