Читај ми!

Иновативне терапије малигних болести све доступније и ефикасније, али то не умањује значај превентиве

На Златибору је претходна два дана одржана највећа регионална конференција о здрављу и здравом животу – "Health up". Мото конференције, која је окупила око 300 гостију и више од 40 стручњака из разних области, гласи: „Здравље нема цену". Међу темама биле су и малигне болести.

Малигне болести су, после болести срца и крвних судова, оне од којих код нас највише људи болује и умире, па су превенција и лечење, наша и светска искуства, оно што је на конференцији све занимало, посебно искуство у примени нових терапија које су доступне и код нас.

„Ви данас имате пацијенте који примају имуно терапију две или три године, и после тога се преведу на режим редовних контрола, и њихова болест се није вратила. И ми учимо, јер ова терапија постоји у свету тек десетак година, и код нас се даје пет или шест година тако да наша искуства су да је то терапија која је високоефикасна, која може у једном часу зауставити, и ти пацијенти могу дуго бити без знакова болести", изјавио је др Даворин Радосављевић, директор Клинике за интернистичку онкологију на Институту за онкологију и радиологију.

„Од 2018. се кренуло интензивно са стављањем иновативних лекова за онкологију. Тако смо дошли до тога да за многе карциноме постоји велики број иновативних терапија, а за неке карциноме, као што је карцином дојке, не постоји алтернативни лек на свету, а да не постоји у Србији. Наравно, настављамо и даље стављањем иновативних лекова и циљ је наш управо да Србија има све терапије", рекла је проф. др Сања Радојевић Шкодрић директорка РФЗО.

Малигне болести не познају године, јављају се и код младих и у поодмаклим годинама зато је превенција, односно скрининг, најважнији.

„Скрининзи су специјално дизајнирана врста прегледа где на преглед иде одређена, јасно дефинисана популациона група клинички здравих пацијената са идејом да се болест препозна на време. Када се болест препозна на време, она се врло успешно лечи и ефекти тог лечења су најбољи могући", каже др Игор Спурнић са Института за онкологију и радиологију Србије.

Један од задатака златиборске конференције је зато и био детаљно информисање о лечењу, али пре свега подсећање и апел о значају превентивних прегледа.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се