Читај ми!

Зељаница, гибаница, бундевара, бурек – шта је најздравији избор за доручак

Саставни део доручка многих људи су пите, гибанице или буреци. У зависности од начина живота и општег здравља, као и евентуалне дијагнозе неке болести, важно је да знамо који је избор – прави за почетак дана.

Колико је таква навика пожељна, али и која је пита најздравији избор, разјаснила је нутриционисткиња Јелена Аврамов у емисији РТС Ординација.

Колико често треба јести пите и буреке?

– Сваки нутрициониста ће рећи – Зависи, али што се тиче генерално бурека и пита, ја не саветујем да то буде на свакодневном нивоу као неки учестали доручак и нека свакодневна навика.

Према речима Јеленине Аврамов, бурек са месом и сиром, као и пите и гибанице су јако калоричне, отприлике на 100 грама има 250 до 300 калорија, а у пекарама порције бурека су 250, па чак и 300 грама. Уколико се уз то дода и јогурт, особа само за доручак унесе количину калорија која може да представља и до половину дневног потребног уноса одрасле особе.

Њен савет је да се уместо јогурта, уз питу или бурек узме нека салата, као на пример купус салата или рукола и да се зачини јабуковим сирћетом, које спречава нагли скок шећера у крви. Такође, саветује да се прво једе салата, па онда пита или бурек због скока шећера у крви, и због тога што ако се прво поједе салата, појешће се мања количина пита или бурека.

Које пите су најздравији избор?

– Што се тиче састава, ја бих изабрала зељаницу, зато што зељаница опет садржи сва три макронутријента, имамо угљене хидрате у виду тих кора, имамо протеине у виду неког сира и имамо опет влакна у виду управо тог поврћа. Зељаница има мање калорија од других пита и бурека, али да зависи и од тога како се припрема, колико се уља и сира ставља.

Приликом одабира сира, најбоље је комбиновати, на пример пуномасни сир, односно сјенички сир и неки мање масни сир, како би се смањио проценат масноће у целом том оброку.

Која посна пита је најбољи избор?

– Ја бих ту, можда када су посне варијанте у питању, када је кромпируша или пита пиринчара или пита са печуркама, изабрала ту питу са печуркама као најбољу опцију од те три из разлога што опет имамо и печурке које су јако мало калоричне, извор су влакана и дају волуминозност том оброку, па ће нас много боље заситити него пиринчара и кромпир где опет имамо само угљени хидрат у комбинацији са мастима.

Шта се најтеже вари?

– У суштини, ја бих рекла да се најтеже варе оне пите које су најмасније, а то су управо буреци, још у комбинацији са месом, то је нешто што ће најдуже да се вари. Проблем код ове хране је што она доста, на неки начин, обара енергију. Ми ујутру када устанемо, поједемо овакав бурек и онда после два, три сата нам се онако приспава, опадне нам енергија и онда људи углавном после посежу за кафом.

Шта је најбољи избор од слатких пита?

– Тешко је изабрати. Неки би одмах посумњали да је најгора опција бундева, зато што бундева теоретски има висок гликемијски индекс, али морамо ту да гледамо ширу слику, зато што гликемијски индекс није најбољи показатељ, много је боље да се гледа гликемијско оптерећење. Бундева теоретски има висок гликемијски индекс, али има ниско гликемијско оптерећење из разлога што она има врло мало угљених хидрата на 100 грама, свега шест, седам.“

Која је разлика између гликемијског индекса и гликемијског оптерећења?

– Гликемијски индекс је мера подизања нивоа шећера у крви, након уношења 50 грама угљених хидрата, не 50 грама намирница, него 50 грама угљених хидрата те намирнице. Бундева, која рецимо, на 100 грама има неких шест, седам грама угљених хидрата, то би значило да ми морамо да поједемо много велику количину бундеве да би она изазвала тај јако велики скок шећера у крви. Гликемијски индекс не узима у обзир квалитет саме намирнице.

Која је слатка пита најмање калорична?

– Ако гледамо калоријски, бундевара има најмање калорија од ове три (јабука, вишња, бундева). У суштини, не могу да направим неки редослед шта би било најбоље. Ја бих рекла да човек треба, свакако су ово ствари које не треба да буду заступљене свакодневно и човек када поједе нешто слатко, треба да поједе нешто што воли.

Који је најбољи избор пита за дијабетичаре?

– Најбољи избор пита за дијабетичаре је оно што се припреми код куће, то је увек најбоље, зато што ту опет имате контролу од чега правите, колико уља стављате, који сир користите. Ако гледамо куповне варијанте, па ја бих се опет определила за ону зељаницу, јер ту, и ако не у великој количини, опет имамо неко зелено лиснато поврће, имамо протеине.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара