Читај ми!

Млади у све већем ризику од полно преносивих болести упркос доступној превентиви

Иако прецизних података нема, стижу упозорења да су у Србији у порасту полно преносиве болести. Расте употреба пилула за контрацепцију, али и пилула „за дан после“. Све то примећују гинеколози, епидемиолози, али и фармацеути у апотекама.

Гошћа РТС-а прим. др Александра Костић, начелница Гинекологије у Дому здравља Чукарица, каже да, што се тиче деце узраста од 15 година и више, девојчице могу да дођу код гинеколога без пратње родитеља и старатеља.

„Међутим, ја лично мислим да је пут, дечји пут до гинеколога и уролога најбоље кроз Саветовалиште за младе. У том Саветовалишту за младе ради тим који чине гинеколог, педијатар и психолог, и ту деца добијају оне основне информације, налазе су у групи што додатно им смањује трему. Ту добијају информације о телу, о супротном полу, заљубљивању, сексуалним односима, заштити од нежељене трудноће, од полно преносивих болести”, истакла је др Костић.

Са младошћу иде и неискуство, и недовољно знања о ризицима до којих може довести неодговорно сексуално понашање, и када је реч о полно преносивим болестима, а и у случају нежељених трудноћа.

„На свест младих треба утицати кроз школство и здравство, а и друштво у целини треба да буде укључено у тај процес”, каже др Костић.

„Пусте се деца да сама стичу нека сазнања кроз друштвене мреже, кроз интернет. Обично су то информације које они или схвате на погрешан начин, или их схвате здраво за готово и доведу себе у неку врсту опасности”, додала је гошћа Дневника.

Др Костић је прокоментарисала и хитну контрацепцију.

„Хитна контрацепција, као што је само име каже, користи се само у хитним ситуацијама. Када закаже редовна контрацепција, значи пукне кондом, заборављена пилула за контрацепцију, две или више пилула, или ако особа није користила било какву контрацепцију или је приморана на сексуални однос.

Незнање о хитној контрацепцији

Хитна контрацепција садржи знатно већу дозу хормона него што је то у пилулама, стандардним пилулама за контрацепцију и не саветује се честа примена“, каже др Костић и упозорава да је такво понашање опасно.

„Чак имамо информације које чујемо од младих да они користе хитну контрацепцију после сваког сексуалног односа што може да се одрази дугорочно на њихово здравље, довешће свакако до хормонског дисбаланса, до продуженог неког крварења. Друго, често млади мисле да је то аборативна пилула. Мисле да уколико су попили ту хитну контрацепцију да ће у случају трудноће побацити што је неистина. Значи, пилула за хитну контрацепцију може да спречи настанак трудноће у чак 95% случајева ако се узме нешто пре, након незаштићеног сексуалног односа, али неће утицати ако је до трудноће већ дошло”, објаснила је др Костић.

Према статистици у Србији, млади не користе довољно кондоме при сексуалном односу што указује на још један проблем, а то су све чешће полно преносиве болести. Податак са Студентске поликлинике каже да оболелих од сифилиса има никад више на територији Београда.

„Мислим да су од настанка цивилизације сексуалне слободе на највише могућем нивоу. То често доводи младе у неку врсту сексуалног експериментисања где они немају довољно предзнања како да се понашају, да избегну одређене ризике. Потпуно се слажем да је пораст полно преносивих болести“, изјавила је др Костић.

Недавно је обележен је први децембар када је Међународни дан борбе против ХИВ-а и сиде и тада су упућена упозорења да се код све млађих потврђује присуство вируса ХИВ-а код младих који имају 16, 17, 18 година.

Др Костић је додала је да зато мора стално да се потенцира на заштити од полно преносивих болести и употребу кондома, који ипак неће у 100% случајева да заштити особу од полно преносиве болести. У комбинацији са неким спермицидом, како каже докторка, можемеђутим да подигне тај ниво заштите на највећи могући степен.

Бесплатна ХПВ имунизација

Против хуманих папилома вируса, расположива је вакцину намењена за дечаке и девојчице од девет до 19 година, али, недовољно је вакцинисаних, негде око пет одсто.

„Вакцина, ХПВ имунизација је присутна у свету преко 15 година, значи нису забележени никакви нежељени ефекти који би нас забринули да препоручимо ту вакцину, веома је безбедна и ефикасна. Штити против девет типова вируса, бесплатна је до узраста од 19 година, може се примити већ од девете године. Сви родитељи могу одвести своју децу, и дечаке и девојчице. Вакцина штити од типова вируса који су најчешћи узрочници карцинома, то су типови 16 и 18, и не само карцинома грлића материце, по коме је Србија, нажалост на високом месту у Европи, већ и против карцинома пениса, аналне регије и грла”, каже др Костић.

Докторка је рекла да, поред тога, вакцина пружа заштиту и против кондилома.

„Кондиломи нису по живот опасно обољење, али све особе које су уклањале кондиломе најмање једанпут у животу знају колико је то непријатно. И наравно, уколико је неко оболео од високоризичног хуманог папилома вируса, па мора да се ради нека оперативна интервенција, то итекако може да угрози плодност особе”, закључује др Костић. 

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара