Читај ми!

Обилујемо изворима минералне воде, а не користимо њене предности

У Србији има око 700 изворишта минералне воде. Међутим, апсурд је да становник наше земље попије 70 литара минералне воде годишње, што је тек половина европског просека. Које минерале уносимо пијући воду и да ли филтери за воду уништавају здраве минерале?

Минерална вода између осталих минерала, садржи натријум, калијум, магнезијум, калцијум и сви они дају води специфичан укус и својства. Уносећи воду, организму обезбеђујемо неопходне минерале који утичу на различите функције нашег тела.

„Вода која садржи одређену количину минерала свакако може благотворно да делује на наш организам зато што она допуни одређене резерве и помаже нам у многим метаболичким процесима који се одвијају у нашем организму. Уколико говоримо о водама које садрже изузетно ниску количину минерала, а неки пут су то и деминерализоване воде, оне ће на један специфичан начин додатно да оптерете наш организам јер немају довољно тих минерала који су потребни“, објашњава др Душан Аврамовић, специјалиста хигијене из Градског завода за јавно здравље.

У процесу пречишћавања, вода мора да задржи своје минерале и здрава својства. Вода из градских водовода је прерађена и спремна за употребу, па све популарнији пречишћивачи воде који се масовно купују, управо уништавају неопходне минерале.

„Постоји градски водовод, Београдски водовод који има филтрирану, пречишћену и хлорисану воду. То је она вода која је спремна за пиће и налази се у чесмама у нашим домовима, ресторанима, кафићима и тржним центрима. Таква вода је већ филтрирана, пречишћена и хлорисана и таква вода не би требала додатно да се филтрира, значи нема потребе“, напомиње др Аврамовић.

Природна минерална вода извире из дубине земље где је под утицајем високог притиска и температуре. Такве су бунарске или изворске воде. Ове воде ипак захтевају додатно пречишћавање.

„Воде које су бунарског порекла, подземне воде, рецимо на неким приватним имањима, викендицама око Београда, могу садржати одређене елементе који одступају због квалитета земљишта кроз који пролазе и такве воде могу бити даље филтриране односно могу бити постављени филтери који ће те нечистоће отклонити“, додаје специјалиста хигијене.

Гасови у минералним водама могу побољшати циркулацију, дисање и расположење. Ипак, треба бити опрезан са количином и врстом минералних вода које се конзумирају.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара