Читај ми!

Бебе воле Моцарта – музика смањује осећај бола код новорођенчади

Пуштање музике, као што су Моцартове успаванке, бебама може помоћи да лакше поднесу бол током непријатних медицинских процедура, показују истраживања.

Медицинске процедуре, као што су инјекције или тестови крви због којих је обавезан убод у пету, и које се обично раде код новорођенчади, могу бити непријатни и за дете и за родитеље. Иако постоје тврдње да мозак беба није довољно развијен да би заиста осетиле бол, недавна истраживања су показала да оне то доживљавају слично као и одрасли.

Др Саминатан Анбалаган, сарадник за неонаталну и перинаталну медицину у Универзитетској болници „Томас Џеферсон“ у Филаделфији, који је водио ново истраживање, рекао је: „Студије су такође показале да рана искуства бола могу променити реакције на бол касније у животу, и довести до других дугорочних негативних исхода. Стога је успостављање лаког и поузданог метода за смањење бола код новорођенчади кључно.“

Анбалаган и његове колеге измерили су нивое бола код 100 новорођенчади која су била подвргнута тесту крви убодом у пету као део рутинског скрининга за ретка, али озбиљна стања као што су цистична фиброза и наследни метаболички поремећаји.

Свим бебама је дата мала доза раствора шећера два минута пре захвата, док је за 54 бебе пуштена инструментална Моцартова успаванка 20 минута пре, током и пет минута после интервенције. Остале бебе нису слушале музику.

Истраживач који је носио слушалице за поништавање буке процењивао је нивое бола системом бодовања којим је вредновао изразе лица, плач, дисање, покрете удова и будност, са максималним могућим резултатом – седам.

Студија, објављена у часопису Pediatric Research открила је да је просечна оцена бола код беба које су слушале успаванку током процедуре и непосредно после ње била значајно нижа него код беба које нису слушале музику.

Оцене бола код беба које су слушале успаванку имале су вредност 4 током процедуре, а минут касније пале су на нулу. Просечни резултати бола за бебе које нису слушале успаванку биле су 7 у време убода у пету, а пале су на 5,5 после једног минута, и на 2 после још два минута.

„Музичка интервенција је лако, поновљиво и јефтино средство за ублажавање бола код мањих процедура и код здравих беба. Предлажемо да будуће студије такође размотре истраживање ефеката код сличних интервенција, као што је снимљени родитељски глас уместо Моцартове музике“, каже др Анбалаган.

Претходна истраживања су сугерисала да превремено рођене бебе могу осећати мање бола током медицинских процедура када им мајке причају, као и да је слушање мајчиног гласа повећало нивое окситоцина у њиховој пљувачки. Окситоцин је хормон за који се зна да је укључен у процесе везивања, а такође може помоћи у заштити од ефеката бола.

„Укључивање родитеља као партнера у неонаталну негу је недовољно искоришћен приступ“, рекао је Анбалаган.

Ребека Слејтер, професор педијатрије на Универзитету у Оксфорду у Великој Британији, која проучава перцепцију бола код новорођенчади, рекла је да је проналажење најбољих метода за утеху беба током болних процедура изузетно важно:

„Ово ново истраживање сугерише да слушна стимулација музиком може смањити резултате бола. Утешне интервенције као што је слушање музике треба размотрити када бебе захтевају основне клиничке процедуре.“

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара