Читај ми!

Све више радника из иностранства у Србији

Изменом закона о запошљавању странаца, која важи од фебруара, убразан је процес издавања радних дозвола. Ова одлука и статистика, говоре о томе да ће број иностраних радника расти. Само у последње две године, тај број је удвостручен. Истраживали смо јесу ли задовољни радници, шта доносе измене закона и како то све функционише у пракси.

Мартин је у Новом Саду две године. За посао у фирми која се бави производњом намештаја, препоручили су га пријатељи из Кубе. Познаје, делимично - каже, и своја радничка права.

„У фирми у којој радим, поштују радно време, безбедност на раду, и прописе попут ових. Задовољан сам и осећам се сигурно и заштићено јер радим са професионалним тимом", каже Мартин Алајн из Кубе.

Три грађевинске фирме из Шапца, упошљавају педесетак Индијаца. Посредује агенција из Индије. Послодавац обезбеђује смештај и храну за њих и породице. Плата је редовна, а једном годишње добију и бесплатне карте за лет до куће.

"Они овде имају потпуно иста права као наши запослени што подразумева комплетно здравствено осигурање, отворене рачуне у банкама", каже Мирјана Пајић, стручни сарадник за правне послове из Шапца.

Условима су задовољни и радници. Посебно хвале однос са колегама.

"Аца је мој брат, води ме у банку, код лекара а и у кафану, људи су овде супер", каже Камалет Синг из Индије.

У жижи јавности пре неколико година били су вијетнамски радници из Зрењанина који су се побунили због нехуманих услова и неисплаћених зарада. Синдикати тврде да су њихови покушаји да допру до послодаваца и заштите стране раднике често безуспешни.

"Овде код нас у неким компанија немамо пролаз да оснујемо синдикалне организације, а можете да замислите како је код тих страних радника. С обзиром да смо у прошло и претпрошлој години видели да ти радници раде у нехуманим условима, за јако ниске зараде, упитно је преко агенција којих долазе, уптино је како ће са непознавањем језика бити информисани о својим правима, дужностима и обавезама", наводи Владимир Гвозденовић из Савеза самосталних синдиката града Новог Сада и општина.

Рад на црно и уцене, највећи су проблеми у пракси, тврде правници. Изменом закона биће скраћена процедура, неће бити дупле папирологије, а олакшана је идентификација радника и заштита њихових права.

“Изменама овог закона је дошло до тога да су инспекцијски органи директно овлашћени да контролишу примену овог закона, што ранијим законом нису били - јер су сматрали да се закон о раду не примењује на странце”, објашњава адвокат Марко Јокић.

Раније одредбе закона предвиђале су да прекидом радног односа престаје да важи и боравишна дозвола, због чега је било случајева да се послодавац послужи уценом. Изменама закона, сада радници из иностранства имају 30 дана да аплицира за посао у другој фирми

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара