Канцеларија за КиМ: Београд подржава Лајчакове напоре за формирање ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је на састанку са представницима Квинте и делегације ЕУ да Београд високо цени и подржава напоре које је специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак уложио у покретање процеса формирања ЗСО.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, заједно са амбасадором Марком Ђурићем, разговарао је са амбасадорима и представницима земаља Квинте у Београду и представником Делегације Европске уније о неопходности формирања ЗСО, последњој рунди дијалога Београда и Приштине, који је недавно одржан у Бриселу, као и о политичко-безбедносној ситуацији на КиМ.

Петковић је пренео јасну поруку Београда о неопходности формирања ЗСО, на коју Срби на Косову и Метохији чекају пуних 11 година, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

У том смислу он је истакао да Београд високо цени и подржава напоре које је специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак уложио у покретање процеса формирања ЗСО.

Петковић и Ђурић су у том смислу поновили позицију Београда да нацрт Статута ЗСО који је израдила ЕУ, а који се тиче надлежности и структуре ЗСО, онако како је договорено споразумима из 2013. и 2015., може да буде добра основа за наставак разговора и договора о коначном Статуту ЗСО.

Саговорницима је још једном објашњен цео процес формирања ЗСО и улога Управљачког тима, представничког тела Срба са КиМ, које су формално потврдили и Београд и ЕУ и Приштина, а које је споразумима надлежно да изради Нацрт који је представљен дијалогу на високом нивоу 2. маја 2023.

Петковић је потом саговорнике подсетио да је делегација Београда имала неколико конструктивних састанака прошле године о Нацрту Статута ЗСО са експертима ЕУ, али да су, нажалост, ти разговори застали оног тренутка када је Курти донео једнострану одлуку о укидању динара на КиМ.

Сваки суштински помак у дијалогу по питању ЗСО за Београд је важан и зато је српска делегација, поред израђеног Нацрта статута Управљачког тима, прихватила и рад на Нацрту статута ЕУ, и то у делу који се бави конкретним корацима на формирању ЗСО, без прејудицирања статусних питања. У складу са тим, Београд је изразио пуну спремност да се ти разговори о Статуту наставе тамо где су непотребно стали и то без икакве кривице Београда.

По питању динара Петковић је истакао да су разговори у Бриселу били тешки и да је делегација Београда изнела своје предлоге и коментаре за решавање кризе, настале одлуком Приштине да суспендује употребу динара у покрајини и платни промет са централном Србијом, нагласивши да се тај проблем мора ургентно решити, јер доводи у питање физички опстанак српског народа на КиМ.

Петковић је, како се наводи, искористио прилику да саговорнике подсети да Приштина једанаест година одбија да формира ЗСО и да управо из те чињенице проистичу сви проблеми које ствара режим Аљбина Куртија.

"Поред тога, додао је да свакодневно насиље које приштински режим спроводи над Србима и огољена мржња према свему што је српско на КиМ, угрожава тешко стечену стабилност на терену и у целом региону", пише у саопштењу.

Петар Петковић је информисао саговорнике и о недавно одржаном референдуму за смену лажних албанских градоначелника на северу КиМ, који је унапред био осмишљен тако да не успе и да омогући Куртију да и даље спроводи власт у четири српске општине са 3,5% подршке бирача.

И за све то, за најфлагрантније кршење људских права Срба на КиМ, које се одиграва пред очима међународне заједнице, испада да су привремене власти у Приштини нажалост награђене покретањем процедуре за чланство у Савету Европе, које се дешава мимо сваке утврђене процедуре, због чега се тој неправди треба одупрети у овој најстаријој европској организацији, рекао је Петковић.

На крају разговора директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је закључио да је Београд све своје обавезе из Бриселског дијалога испунио и да наставља да учествује у даљим разговорима у најбољој вери да нам је неопходно очување мира на терену и постизање заједничког решења и компромиса.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара