Протест новинара и сниматеља редакција на српском због налога да се лист "Јединство" исели из својих просторија

Новинарима листа „Јединство", јединог листа на српском језику на Косову и Метохији, наложено је да данас напусте просторије у северном делу Косовске Митровице, јер су наводно продате.

Новинари и сниматељи више редакција на српском језику, те руководство Удружења новинара Србије, протестовали су мирно због налога да редакција Јединства напусти просторије које користи  више од 20 година и које су припадале предузећу "Лукс".

Директорка Јединства - Панорама Рада Комазец истакла је да су се обраћали и међународним организацијама и институцијама траживши помоћ и решење, истичући да су пре 25 година најпре протерани из својих просторија у Приштини а онда били приморани да напусте и град у коме је лист почео да излази пре 80 година.

Оценила је да је ускраћивање српског народа на КиМ да користи свој језик и писмо као и право на информисање чин етничког чишћења.

"Заиста немамо алтернативно решење, наша покретна и неокретна имовина у Приштини је узурпирана, ми немамо куда, можемо само под ведрим небом да држимо колегијуме", рекла је Комазецова.

"Ускраћивање српског народа на КиМ да користи свој језик и писмо и право на информисање је чин етничког чишћења. Нама, новинарима Јединства, који то доживљавамо други пут, је изузетно тешко", додала је Комазецова.

"Без икакве документације, управног поступка, изајшњавање неког органа или решења да Јединство бесправно користи просторије уз претње специјалном полицијом је озбиљан инцидент који би требало да забрине све људе на КиМ, Приштини и Београду", каже секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић.

Како је истакао, УНС ће својим, новинарским каналима обавестити Европску и Међународну федерацију новинара да се овај прогон заустави.

Канцеларија за КиМ: Наставља се талас насиља, провокација и угрожавања слобода

Поводом захтева редакцији „Јединства“, једином листу у покрајини који излази на српском језику, да се исели из просторија у Косовској Митровици Канцеларија за КиМ је у свом саопштењу подсетила да је редакција “Јединства” већ једном била изложена егзодусу с обзиром да су насилно протерани из Приштине 1999. године из просторија које су власништво запослених и за које имају комплетну документацију и поседовни лист.

Ово је груб ударац на слободу медија и информисања, кажу у Канцеларији за КиМ, али и на све новинаре и запослене у “Јединству” који пуних осам деценија професионално, храбро и пожртвовано обављају један од најтежих и најизазовнијих послова, стављајући свакодневно главу у торбу.

"Циљ поновног протеривања 'Јединства' јесте да Срби остану потпуно ускраћени за истините и правовремене информације, које добијају путем штампе", пише у саопштењу Канцеларије.

"Као и увек када се ради о угрожавању људских и институционалних права нашег народа у покрајини", пише даље, "не постоји никакав правни документ којим би се доказало да 'Јединство' бесправно користи простор у улици Краља Петра Првог у Косовској Митровици, па се због тога и овог пута прибегло претњи голом силом и специјалном полицијом које су упућене новинарки и директорки овог листа, госпођи Ради Комазец".

Чињеница да је ово само последњи у низу инцидената који се последњих месеци догађају готово свакодневно, показује да режим Аљбина Куртија настоји да стално одржава атмосферу застрашивања и подгревања колективне психозе и мржње према Србима и на тај начин изазове њихов коначни егзодус с простора Косова и Метохије, кажу у Канцеларији за КиМ.

Канцеларија за Косово и Метохију ће, како се наводи, обавестити све међународне мисије о овом удару на “Јединство” и слободу штампе и помоћи ће запосленима у редакцији да се са овим изазовим изборе, не дозвољавајући да остану на улици. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић током боравка у Бриселу обавестиће, закључује се у саопштењу, посредника у дијалогу о претњама и удару на овај угледни лист и његове запослене.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије