Фонд за хуманитарно право у Приштини: Прошле године подигнуто 15 оптужница за ратне злочине

Полиција је у више средина на Kосову и Метохији током прошле године ухапсила девет особа, већином Срба, због сумње да су починиле ратне злочин против цивилног становништва, док су у тужилаштву у истом периоду, подигли 15 оптужница са истом кривичном тематиком.

Ухапшени су Златан Арсић, Драгиша Миленковић, Жарко Зарић, Момир Пантић, Илија Елезовић, Драган Миловић, Зоран Kостић, Милош Пљесковић и Шаћир Љутвија, наводи се у извештају Фонда за хуманитарно право (ФХП), названог "Почетак нове фазе у суђењима за ратне злочине".

Током прошле године Тужилаштво у Приштини подигло је 15 оптужница у вези са кривичним делом ратни злочин против цивилног становништва. Осам оптужница је подигнуто у одсуству и то против Дејана Рачића, Чедомира Аксића, Славише Филића, Милана Јовановића, особа Г. П., И. Б., И. Р. и Д. Д., М. С. и других.

Међу оптуженима у одсуству је "61 припадник српских снага безбедности", наводи се у извештају представљеном данас у Приштини.

Седам оптужница је подигнуто против седам "припадника српских снага" које је ухапсила полиција на KиМ. Оптужнице у овој групи су подигнуте против Милорада Ђоковића, Слађана Трајковића, Златана Арсића, Зорана Вукотића, Гаврила Милосављевића, Драгише Миленковића и Екрема Бајровића.

Од оснивања Специјалног одељења при Основном суду у Приштини, од јануара 2019. године, покренута су 22 судска поступка у вези са предметима ратних злочина на Kосову, а до краја 2023 године, пет од ових предмета је правоснажно пресуђено.

ФХП подсећа у извештају да је Еулекс правосудним органима у Приштини почетком 2019 године оставио у надлежност око 900 предмета ратних злочина, као и предмета који се тичу несталих лица. Исте године су Тужилачки савет и Тужилаштво усвојили стратегију процесуирања предмета ратних злочина, како би лакше и професионалније водили предмете добијене од мисије Еулекс.

Kоординатор Фонда за хуманитарно право Амер Алија, представљајући извештај "Перспектива о правди за ратне злочине – 25 година касније", рекао је да је тужилаштво у Приштини на тесту по питању осетиљивих случајева, као шти су предмети за ратне злочине.

"Од завршетка рата на Kосову, судске институције, домаће или међународне су казниле само 74 лица за ратне злочине или злочине на Kосову а са друге стране је убијено више од 10.000 цивилних жртава. Током 2023. године почели су или су у различитим фазама вођени кривични поступци у 26 предмета против 81 припадника српских снага и једног припадника Ослободилачке војске Kосова", рекао је Алија.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво