Савремена српска дуодрама

У избору који је пред Вама, поштовани читаоче, налази се шеснаест дуодрама српских писаца. Настале су у дугом временском периоду који обухвата неколико деценија. Груписане су према својим доминантним карактеристикама на мелодраме, комедије, драме и документарне драме.

Тих шеснаест дуодрама може се посматрати и као паралелна историја српске драме: теме, идеје и њихова уметничка обрада доносили су исечак из сложеније позоришне делатности, при чему је камерни тон – иманентан дуодрами – усмеравао читаочеву и гледаочеву пажњу на унутарњи доживљај драмског лика. Због тога се дуодраме одликују већим степеном психолошког портретисања драмских јунака, што значајно доприноси њиховом моралном ставу афирмишући га или га, пак, доводећи у питање. А питања која произилазе из моралних дилема, преиспитивања учињеног и неучињеног, превазилажење допуштених граница понашања и мишљења, као и прихватање последица – награда и казни које собом доноси неумитност судбине која ће одвести драмске јунаке на непознате стазе – представљају темељ сваке драме.

Дуодрама се не залаже за ону врсту победе коју доноси сирова снага, додуше, оплемењена вештином. Дуодрама – као и свака друга драма – бави се светом идеја, важним питањима која се постављају о човековој судбини, покушајем да се проникне у смисао човековог живота. Тај сложени посао испитивања и преиспитивања човекове судбине у датим околностима и времену, у дуодрами се обавља основним оруђем – дијалогом, чак и онда када нам се учини да је дијалог потиснут у корист монолога, тока свести, или самоанализе поступака.

Аутори: Зоран Божовић, Драган Великић, Радослав Златан Дорић, Мидораг Ђурђевић, Милан Јелић, Момчило Ковачевић (Леон Ковке), Стеван Копривица, Ирфан Менсур, Вјера Мујовић, Иван Панић, Младен Поповић, Владимир В. Предић,  Саша Симоновић, Стојан Срдић, Весна Станковић, Зоран Стефановић, Владимир Стојшин.

Приредио: Радомир Путник

Саиздавач: Удружење драмских писаца Србије

  • Ф– 12×19,5 cm • С - 718 • тврди повез • ћирилица • ISBN 978-86-6195-261-6

Више информација:

Предговор

Одломак 

Садржај 

Књигу потражите у продавницама ПГП-а: РТС Клуб (Радио Београд, улаз из Светогорске) и на Зеленом венцу (Југ Богданова 2), или наручите на број телефона: 011/655-27-35, односно путем мејла: prodajaknjiga@rts.rs.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије