Природи су за дијаманте потребне милијарде година, а научницима 150 минута

Научници су успели да направе дијамант за само 150 минута иако је добро познато да су за природне дијаманте потребне милијарде година, екстремни притисци и температуре дубоко под земљом.

Природи су за дијаманте потребне милијарде година, а научницима 150 минута Природи су за дијаманте потребне милијарде година, а научницима 150 минута

Нова научна метода заснована је на мешавини течних метала, а резултат процеса је настанак вештачког дијаманта за неколико минута. Овакви дијаманти настају на температури од 1.025 степени Целзијуса, при вредности притиска од једне атмосфере, који је еквивалент притиску који осећамо на нивоу мора.

Тим који стоји иза иновативног приступа, предвођен истраживачима са Института за основне науке у Јужној Кореји, уверен је да се процес може убрзати како би се направила значајна разлика у производњи синтетичких дијаманата.

Претварање угљеника у течни метал који се користи за производњу дијаманта није новост. Џенерал Електрик је користио ове процесе још пре пола века користећи растопљени сулфид гвожђа.

Ти процеси су и даље захтевали притиске од 5–6 гигапаскала и дијамантско „семе“ за које би угљеник могао  да се залепи.

 „Открили смо метод за узгојајање дијаманата при притиску од једне атмосфере и на умереној температури коришћењем легуре течног метала“, навели су истраживачи у студији.

Смањење притиска је постигнуто коришћењем пажљиво одабране мешавине течних метала: галијума, гвожђа, никла и силицијума. Унутар графитног кућишта направљен је вакумски систем који је веома брзо загревао, а затим хладио метал док је био изложен комбинацији метана и водоника.

Овакви услови омогућавају да се атоми угљеника из метана шире у растопљени метал, делујући као семе за дијаманте. После само 15 минута, мали фрагменти дијамантских кристала екструдирали су из течног метала  испод саме површине, док је два и по сата експозиције произвело непрекидан дијамантски филм.

Иако се концентрација угљеника који формира кристале смањила на дубини од само неколико стотина нанометара, истраживачи очекују да се процес може побољшати уз неколико корекција..

Прилагођавања и сталне корекције ће потрајати, а истраживање овог процеса је још увек у раној фази, научници верују да је ово метод са много потенцијала. Процес који се тренутно користи за стварање већине синтетичких дијаманата траје неколико дана и захтева много веће притиске. Ако се оптимизује, ова нова техника би могла значајно да убрза и олакша производњу синтетичких дијаманата.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара