Читај ми!

Опрезно са препаратима за јачање имунитета, нису безбедни за свакога

Како се приближава хладно време, ближе се прехладе и различите инфекције дисајних путева. Неки ће на време покушати да поправе стање свог имунитета, а неки ће то радити тек када се разболе. Увек је прва линија борбе правилна исхрана и намирнице које садрже доста витамина и минерала, али када то изостане, постоје производи који су намењени јачању имунитета. Колико су они добри и моћни и када их треба избегавати, у „РТС ординацији” објаснила је магистар фармације Валентина Живадиновић.

Фармацеут Валентина Живадиновић истиче како је пре одабира суплемената за јачање имунитета важно фармацеуту рећи све шта та особа користи од лекова и које здравствене проблеме има јер се бројни суплементи не смеју користити са хроничном терапијом или у комбинацији са другим суплементима. Каже и да је најчешћа грешка кад људи дођу у апотеку и кажу дајте ми свега доста, то није најбоља одлука и тиме може да се наштети имунитету.

Гошћа „РТС Ординације“ говорила је о томе шта од биљних препарата може да утиче позитвно на имунитет.

„Ехинацеа, као одличан препарат за имунитет, али, исто тако препарат о коме се некако најмање зна, а може да буде и јако опасна. Ехинацеа је биљка која повећава тај урођени имунитет, односно, урођену отпорност организма према бактеријама, вирусима. Препарати на бази ње се користе највише за третман тих инфекција горњих дисајних путева”, објаснила је фармацеут Валентина Живадиновић, и додала да се она користи током саме прехладе јер има ограничено време које може да се користи, односно, не сме да се користи више од десет дана у континуитету.

Упозорава да се ова биљка може користити у више интервала током године, али све укупно трајање терапије не сме да буде дуже од два месеца и период паузе између два интервала не сме да буде краћи од две до три недеље. Ову биљку не смеју да користе они који имају системске прогесивне болести, као што су туберкулоза, сида, мултипла склероза, било које врсте алергије...

„Црна зова је препарат који је у новије време, у последњих пар година. Истраживања су показала да је екстракт плода црне зове одличан у борби против вирусних инфекција, пре свега, значи, он појачава одговор организма на сам вирус и спречава да вирусна ћелија уђе у наше ћелије и што је још битније, спречава размножавање те вирусне ћелије”, објаснила је фармацеут Валентина Живадиновић и додала да може да се узима превентивно или током инфекције.

Такође, нагласила је да ехинацеу не смеју користити деца испод 12 година, труднице, дојиље, а црну зову смеју да користе деца од треће године, али да нема података како делује на труднице и дојиље.

Прорполис и алергије

Говорећи о прополису као препарату који се често користи са циљем да помогне код инфекција, каже да тај природни антибиотик заиста има доказана својства, али да најбоље користити га превентивно: „ Може се користити од почетка септембра до марта, и има много позитивних ефеката и јако мало негативних ефеката". Објашњава и да алкохолне растворе прополиса не смеју користити деца, већ могу да користе безалкохолни, као и труднице. Међутим, они који су алергични на полен, код њих може да се крене са пар капи дневно, односно постепено увођење.

Живадиновићева објашњава да су истраживања показала да је матични млеч антиоксиданс, и да јаче штити од штетних агенаса из спољашње средине. Њега смеју да користе и труднице и дојиље и деца. Лоша страна је, како наглашава, што има мало препарата са матичним млечом.

Када је реч о имуномодулаторима, она истиче бетаглукан: „То је заправо једно растворно влакно, значи сложени шећер који има бројне позитивне ефекте на организам, а што се имунитета тиче, оно пре свега делује превентивно и за бетаглукан се саветује исто да се узима негде раније. Оно ће скратити време трајања болести, уколико се узима акутно, али је опет препорука да се почне на време са тим".

Објаснила је да се може добити из квасца и из гљива, и да је онај добијен из гљива, најбољи извор бетаглукана за имунитет (реиши гљива, шитаки гљива, гљива буковача).

Бетаглукани су безбедни за већину пацијената, али, уколико бетаглукан води порекло из квасца, ту треба да будемо опрезни, квасац је извор тирамина, односно супстанце која не сме да се комбинује са антидепресивима. Такође, пацијенти који имају осетљиви дигестивни тракт требало би да воде рачуна.

Важност витамина Д

Осврнула се и на примену витамина и рекла да витамин Д позитивно утиче на имуни систем, међутим,и да може довести до нежељених ефеката: „Витамин Д највише утиче на бубреге, уколико нека особа већ има неку болест бубрега, оштећење, камен у бубрегу, њему ће то много раније да се испољи, можда чак и после првих месец дана. То зависи од особе – да ли ће се испољити неке негативне реакције и када и уколико дође до нежељених ефеката треба заменити витамин Д неким другим суплементом".

Према мишљењу фармацеута Валентине Живадиновић, витамин Д је боље користити више пута дневно него велике дозе једном недељно јер тад постоји мања вероватноћа да ће се јавити нежељени ефекти, а саветује да су бољи избор уљане капсуле рибљег уља.

Како је закључила за „РТС ординацију”, препорука за одраслу здраву особу је од 600 интернационалних јединица (ИЈ) до максимално 4.000 јединица у периоду зиме, односно током периода кад смо више склони прехладама. За децу је препорука од 400 интернационалних јединица до максимално 1.000 јединица. За труднице и особе старије од 70 година препорука је 800 јединица, али уз консултацију са стручњаком.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара